Egzekucja wyroku SN.

• Autor wątku Autor wątku Jarozab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarozab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Został wydany wyrok przez SN w sprawie nakazu rozebrania płotu, te osoby wypowiedziały się, że tego w żadnym wypadku nie zrobią bo to ich wiejskie klepisko:-D, co mogę zrobić aby wyegzekwować ten wyrok. Jest zamieszany w tę sprawę geodeta, który musi przyjść i wyznaczyć podział działek (zaledwie 4 m kwadratowe), jego też nie chcą wpuścić. Co z tym zrobić ?

Jak jeszcze raz tak tekst będzie wyeksponowany to temat zamknę - pisz normalną czcionką, wyróżnij tylko to co ważne.. jak już - Colder

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W Twoim pytaniu trochę niejasne jest moim zdaniem, to czego dotyczy wyrok, którym zajmował się SN.

Wyrok SN dotyczył rozgraniczenia działek. W wyroku nakazano zniesienie części ogrodzenia na długości około 5 metrów. Tym samym te osoby powinny cofnąć się głąb swojej posesji na głębokość około 1,5 metrów. Osoby te zrobić tego nie chcą i wyraziły swoją wolę listownie. Moje pytanie dotyczy w jaki sposób mogę wyegzekwować wyrok SN ?

Egzekwować powinieneś wyrok sądu powszechnego a nie SN. Poprzez komornika bądź poprzez Sąd w trybie art. 1050 k.p.c. (w zależności od dokładnych okoliczności).

kadi dziękuję za pomoc.:ok:

Mimo wszystko zastanawiam się czy odwołanie się od decyzji SN do Strasbourga wstrzymuje wykonanie tego wyroku ? czy w ogóle jakiegokolwiek wyroku SN ?

W wyroku SN z reguły nie ma nic co byłoby wykonalne (no chyba że orzeczenie o kosztach jest w wyroku).

Chyba jednak źle sformułowałem zdanie, chodzi o to że dłużnik odwołał się od wyroku SO do SN z kasacją tego wyroku i otrzymał odmowę. W związku z tym wyrok SO jest utrzymany w mocy i prawomocny bez możliwości odwoływania się do jakiejkolwiek instancji wyższego rzędu. Czy w tej sytuacji odwołanie się dłużnika do Strasbourga wstrzymuje wyrok SO ?

kasacja bądz skarga do strasbourga nie wstrzymuje wykonalności wyroku

Powrót