Egzekucja z konta firmowego

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Witam powiem szczerze że nie wiedziałem o żadnym długu (slynne e sądy) chciałem zapłacic za zus z konta firmowego i miałem tylko te środki z tytułu prowadzenia działalośći , komornik zajął konto i teraz nie mam na zus czy takie coś mógł zrobić?

Mógł. Twoje konto firmowe jest powiązane z Tobą. Skoro nic nie wiesz o nakazie, to załóż konto w e-sądzie i sprawdź czy i kiedy było coś wysyłane i na jaki adres. Sprawa jest w takiej sytuacji jeszcze być może do odkręcenia

@digiton nie jest powiedziane, że to jednoosobowa działalność gospodarcza. Jaka forma prowadzenia działalności?

W sumie fakt. Ale nie zmienia okoliczności że warto się zainteresować nakazem. Jedna ze spółek z o.o. nie dostała nakazu z powodu nie dostarczenia go po prostu przez wiadomo kogo. Ani awizo, ani nic. Sprawa jest teraz oczywiście na biurku u referendarza. Co ciekawe, siedziba Spółki otwarta 360 dni w roku od 8 do 22...

prowadze jednoosobowa dzialnosc gospodarcza

To niestety tak jak napisałem na początku. Nie zmienia to faktu że można spróbować dowiedzieć się o co chodzi w sposób opisany powyżej...To akurat nic nie kosztuje.

Sugeruje aby przejrzeć akta w sądzie, ustalić na jaki adres poszedł nakaz z e-sądu i następnie jeżeli jest brak prawidłowego doręczenia lub doręczenie nastąpiło pod nieprawidłowym adresem napisać pismo do sądu o prawidłowe doręczenie nakazu. Pozwoli to na złożenie sprzeciwu od nakazu i w razie uchylenia klauzuli pozwoli również na umorzenie postępowania egzekucyjnego. Więcej na ten temat jest opisane tutaj.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót