EGZEKUCJA Z NIERUCHOMOŚCI ROLNEJ

• Autor wątku Autor wątku Brendon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brendon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie dot. egzekucji z nieruchomości: Jeżeli nie było wpisu w księdze wieczystej o zajęciu nieruchomosci ROLNEJ w postępowaniu egzekucyjnym, a dlużnik sprzedał udział w tej nieruchomości osobie trzeciej, która nabyła go nie wiedząc o toczącej się egzekucji. Czy powyższa czynność prawna (notarialna umowa sprzedaży) jest ważna? Dowiedziawszy się o egzekucji po czasie, nabywca udziału wystąpił do sądu (5 dni przed licytacją) w trybie art. 958 kpc o przejęcie nieruchomości rolnej na własność. czy sąd powinien uwzględnić w takim przypadku wniosek (z 958kpc)? a jeśli go oddali, to jakie argumenty powinien podnosić wnioskodawca w zażaleniu? p.s. wzmianki o zajęciu nie ma w księdze wieczystej do dziś .

przedawnienie odsetek

Witam

mam prawomocny wyrok (sprawa o zapłatę) z 03.1996r. Następnie w 06.1999r. komornik zawiadomił o wszczęciu egzekucji. W 2000r. egzekucja została umorzona zgodnie z przepisem art. 824 par 1 pkt 3 i ponownie wszczeta w 2006r.Chcę wnieść powództwo przeciwegzekucyjne. Chodzi mi o odsetki. Prosiłbym bardzo o odpowiedź czy odsetki uległy przedawnieniu (3 lata) jako świadczenia okresowe zgodnie z przepisem art. 125 par 1 KC zdanie drugie. ? (Podobno orzecznictwo zmieniło się diametralnie w tym zakresie)
dziękuję pozdrawiam

Powrót