Egzekucja z nieruchomości wspólnej małżonków

• Autor wątku Autor wątku gizmo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gizmo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
WItam,
Proszę o pomoc w rowianiu pewnych wątpliwości otóż wierzyciel wystapił do Komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości na podstawie art 825 - 1 w dniu 17 stycznia 2011 , Komornik nie zastosował się do wniosku wierzyciela ( miał do tego prawo) i naliczył sobie należne koszty egzekucyjne 5% ( spłata wierzyciela nastapiła bezpośrednio na jego konto czyli z pominięciem komornika) oczywiście wpłatę na poczet kosztów egzekucyjnych dokonaliśmy bezwłocznie bezpośrednio w kancelarii komornika. I teraz zaczęły się schody a mianowicie na pytanie kiedy otrzymamy umorzenie danego postępowania P.Asesor powiedziała że wziązku z brakiem akt glównych sprawy ( zostaly przekazane do sądu - komornik chciał wyznaczyć date licytacji) nie wyda mi umorzenia na podstwie akt zastępczych ! Ponownie wystąpiłam do Komornika o wydanie mi umorzenia ale tutaj już pisemnie no i się okazało że w dwa dni zostalo to umorzenie wykonane i tu pojawia się kolejny absurd . Umorzenie postępowania datowane jest w pismie od komornika z dniem 17 lutego 2011 w treści jest informacja że umorzenie z wniosku wierzyciela z dnia 18 stycznia 2011 a jednoczesnie otrzymałam inną kopertę z korespondencja od tego samego komornika z pismem datowanym 15 luty 2011 z informacją o przyłaczeniu się do egzekucji z nieruchomości wraz z kopią wpisu do KW III ( ostrzezenie o przyłączeniu się do egzekucji) .
Pytania moje to
- Jak jest możliwe przyłaczenie się do egzekucji z nieruchomości skoro egzekucja została umorzona ?
-Jaką datę trzeba traktować za datę umorzenia tj. data z wniosku wierzyciela czy data pisma komornika ?
- W jaki terminie winien komornik to postępowanie umorzyć ?
- Czy komorik ma obowiązek dokonać wykreślenia w KW (III) ostrzeżeń które wpisał a wierzyciele zostali spłaceni a egzekucja umorzona

Liczę na pomoc bo już nie mam siły na dyskusje z Panią Asesor
Dziękuję

W kesti kosztów komornik postąpił niesłusznie - najpierw winien wydać postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na podstawie art.825 kpc a następnie wezwać dłużnika do wpłaty opłaty stosunkowej 5 % w terminie 7-miu dni. Postanowienie jest tytułem wykonawczyć na koszty i można na jego podstawie egzekwować koszty od dłużnika. Nie można pobrać kosztów nie umarzając postępowania. Tak art.49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

1. Tak. Art.927 kpc:
...
Art. 927. Wierzyciel, który skierował egzekucję do nieruchomości po jej zajęciu przez innego wierzyciela, przyłącza się do postępowania wszczętego wcześniej i nie może żądać powtórzenia czynności już dokonanych; poza tym ma te same prawa co pierwszy wierzyciel.

2. Pisma komornika. Wniosek komornik rozpatruje.

3. Bezzwłocznie. Brak terminu ustawowego.

4. Nie. Wykreśla ostrzeżenie dłużnik załączając do wniosku do sądu prawomocne postanowienie o umorzeniu lub zaświadczenia komornika o prawomocnym zakończeniu egzekucji z nieruchomosći.

Ostatnia edycja:
Dziękuję ale nadal mam wątpliwości ... wiem marudzę ale analizuję
Odpowiedź 2 jest zaprzeczeniem odpowiedzi 3 ( bezwłocznie trwa ponad miesiąc )
Największa wątpliwość to - jak można przyłączyć się do toczącej egzekucji i wpisać do KW dział III ( ostrzezenie) skoro egzekucja została umorzona ( wierzyciel był hipotecznym - hipoteka umowna oboje małżonków) natomiat ten którego przyłączyli ma tytul tylko na jednego z małżonków. Dodam że wierzyciel z którego wniosku było postępowanie egzekucyjne wystapił z wnioskiem o umorzenie i wykreślenie ostrzezenia w KW.
I jeszcze jedno czy przed zajęciem nieruchomości nie powinnam otrzymać wezwania do zapłaty ? w kopercie od komornika były tylko zajęcia wierzytelności , wynagrodzenia i to o nieruchomości?
Własnie zauważyłam że komornik w opisie wniosku do KW wskazał że jestem właścicielem nieruchomości a ja jestem współwłaścicielem tylko.
Dziekuję

Ostatnia edycja:
Komornik podobnie jak sąd nie ma w wielu wypadkach terminów ustawowych na dokonanie niektórych czynności. Zapoznanie się z wnioskiem, analiza, wyliczenie kosztów, sporządzenie postanowienia, wysłanie itd. to czasami trwa ... W tym zakresie nadzór nad komornikiem sprawuje prezes sądu rejonowego.

W wypadku przyłączenia masz rację - komornik powinien najpierw umorzyć sprawę pierwszą a potem zająć normalnie nieruchomość do drugiej. Ale z ostrożności robi to odwrotnie - gdyż dłużnik nie ma możliwości w tym wypadku zbycia "czystej nieruchomości" - bez wpisów ostrzeżeń. Moim zdaniem komornik powinien umorzyć pierwszą sprawę i w tym samym dniu zająć nieruchomość do drugiej sprawy. Wnioski do KW powinien skierować w tym wypadku komornik - pierwszy o wykreślenie wpisu pierwotnego a drugi o wpis ostrzeżenia w nowej sprawie. Jeśli komornik doprowadził do sytuacji że obie sprawy są czynne to musiał zastosować art.927 kpc.

Ostatnia edycja:
Właśnie sie doczytałam ża powołal się na art 924 kpc z tym że przyłączył nowego wierzyciela do sprawy wierzyciela który zawarł ze mną ugodę i wystąpił o umorzenie egzekucji a druga sprawa to temu wierzycielowi Sąd odmówił wpisu do KW ze względu na braki w dokumentach oczywiście z winy komornika , więc jego wpisu nie ma w KW ....
Kolejny absurd P.Komornik nieobecna w kancelarii w dniach 14.02 - 18.02 oficjalna informacja na jej stronie www jest podpisana pod wnioskiem do KW z datą 15.02 - to już balansowanie na granicy prawa - chyba.... totalna porazka
Rozumiem że procedura umorzenia trwa ale wyliczyc swoje koszty w 7 dni to nie problem był?
Teraz się zastanawiam jakie czynności podjąć w celu nie dopuszczenia do dopisania tego wierzyciela ponieważ mam wstepna pozytywną decyzję kredytową pod hipotekę ( kredyt na splate wierzycieli z czasów mojego wspólnika)no i oczywiście wpłaty beda dokonane bezpośrednio na konta wierzycieli?

Ostatnia edycja:
Jeśli dostałeś zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości w drugiej sprawie to nieruchomość w stosunku do ciebie jest zajęta:
...
Art. 925. § 1. W stosunku do dłużnika nieruchomość jest zajęta z chwilą doręczenia mu wezwania. W stosunku do dłużnika, któremu nie doręczono wezwania, jako też w stosunku do osób trzecich, nieruchomość jest zajęta z chwilą dokonania wpisu w księdze wieczystej lub złożenia wniosku komornika do zbioru dokumentów.
...

poza tym ustanowienie hipoteki po zajęciu nie będzie ważne ponieważ:
...
Art. 930. § 1. Rozporządzenie nieruchomością po jej zajęciu nie ma wpływu na dalsze postępowanie. Nabywca może uczestniczyć w postępowaniu w charakterze dłużnika. W każdym razie czynności egzekucyjne są ważne tak w stosunku do dłużnika, jak i w stosunku do nabywcy.

§ 2. Rozporządzenia przedmiotami podlegającymi zajęciu razem z nieruchomością po ich zajęciu są nieważne. Nie dotyczy to rozporządzeń zarządcy nieruchomości w zakresie jego ustawowych uprawnień.

§ 3. Obciążenie przez dłużnika nieruchomości po jej zajęciu jest nieważne.
...

a zatem nic z tego.

wszystkie te fakty znam i nie zalezy mi na ukrywaniu czegokolwiek tylko wykazaniu że komornik nie działa zgodnie z prawem - takie jest moje odczucie..

zależy mi na odpowidzi na to konkretne pytanie - co z przyłaczeniem się do egzekucji z nieruchomości która na wniosek wierzyciela została umorzona a drugie co powinno nastapić skoro wierzyciela na którego powołuje się komornik nie ma wpisanego w KW?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. Postępowanie egzekucyjne umarza komornik a nie wierzyciel. Wierzyciel składa tylko wniosek o umorzenie jako jeden z wielu w sprawie. Radzę sprawdzić kiedy komornik założył drugą sprawę i czy wniosek o zajęcie nieruchomości w drugiej sprawie nie był przypadkiem złożony jeszcze przed wnioskiem o umorzenie pierwszej. Jeśli tak to wniosek ten musi być uwzględniony jako pierwszy. Niewykonanie wniosku w drugiej sprawie i zbycie nieruchomości może oznaczać proces odszkodowawczy wobec komornika.

2. Wpis do KW dotyczy przede wszystkim osób trzecich gdyż jest to ostrzeżenie - inaczej informacja o zajęciu. Dla dłużnika jest on istotny jeśli nie odbierze zawiadomienia od komornika. Brak wpisu nie oznacza że nieruchomość jest nie zajęta.

Ostatnia edycja:
co do dat to jest kolejna wątpliwość data na pismie 15 luty a data stempla pocztowego czyli nadania 23 luty ( trochę długo...) a odbiór z rąk listonosza 24 luty czyli wg przepisów jako date zajęcia uznajemy 24 luty - tak? chodzi o przyłaczenie do egzekucji z nieruchomości

tak samo jest chyba z umorzeniami - komornik działa na zlecenie wierzyciela i musi postępować zgodnie z jego wnioskami - tak to sobie tłumaczę czyli umorzyć postępowanie z datą wniosku wierzyciela

Ostatnia edycja:
Tutaj znalazłam coś ciekawego odnośnie terminów które obliguja komornika do działań ...
Na uwagę wierzycieli powinna zasługiwać również zmiana w zakresie art. 45a ustawy, zgodnie z którym komornik zobowiązany jest niezwłocznie podjąć czynności niezbędne do skutecznego przeprowadzenia egzekucji, tzn. najpóźniej w ciągu 7 dni od dnia otrzymania wniosku wierzyciela. Skróceniu do 4 dni uległ również czas w jakim komornik musi przekazać wierzycielowi wyegzekwowaną kwotę.
Co do tych 4 dni na przekazanie środków wierzycielowi z wpłat dokonanych w jego kancelarii 17 lutego do dziś złotówki nie przekazał wierzycielowi...

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
W wypadku przyłączenia masz rację - komornik powinien najpierw umorzyć sprawę pierwszą a potem zająć normalnie nieruchomość do drugiej.
Nie bardzo widzę podstawy dlaczego komornik miałby zrobić właśnie tak.
Wnioski egzekucyjne są rejestrowane zgodnie z datą wpływu (przynajmniej powinny być), zapewne kto inny rejestruje nowe sprawy a kto inny umarza postępowania.
Nie można oczekiwać od komornika w mojej ocenie aby wstrzymywał się z zarejestrowaniem sprawy i przyłączeniem nieruchomości bo w innej sprawie jest niezrealizowany wniosek o umorzenie egzekucji do tej nieruchomości.
Wg. mnie tych dwóch sytuacji nie powinno się łączyć...mimo że dotyczą tej samej nieruchomości.

Zgadza się tylko miałem tu na myśli "sztuczne" przeciąganie (czytaj nieumarzanie) jednej sprawy po to, żeby nie doprowadzić do zwolnienia spod zajęcia nieruchomośći. Bardzo istotne jest czy wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomosći w drugiej sprawie wpłynął przed wniosekim o umorzenie w pierwszej. Gdyby wpłynął póżniej a komornik rozpatrywałby wnioski ściśle po kolei (tak jak sąd) to najpierw musiałoby dojść do zwolnienia nieruchomośći spod zajęcia a potem do jej ponownego zajęcia.

to jest pikuś kolokwialnie pisząc... otóż 14 lutego podczas wizyty w omaweianej kancelarii zgłosilam że bedę spłacała z środków uzyskanych od członka rodziny na spłatę calkowita wierzycieli którzy są w KW w dziale III aby mieć podstwę do ich wykreśleń ( warunek baku do udzielenia pożyczki hipotecznej - były to osoby fizyczne dlatego takie warunek) ale będąc przezorną na skutek celowej opieszałości komornika złożyłam stosowne pismo informujące o planowanej dacie spłaty tych konkretnych wierzycieli z powołaniem się na syn. akt komorniczych jednocześnie prosząc o konkretne wyliczenie każdej ze spraw z osobna z uwzględnieniem odsetek na planowany dzien spłaty . w piśmie tym podniosłam fakt że wnioskuje jednoczesnie o wydanie mi bezwlocznie po dokonaniu wpłaty stosownych pism umarzających dana egzekucję a jesli moja prośba nie może być w jakimkolwiek stopniu wykonana o informację z podaniem podstawy prawnej na piśmie w terminie do... ( dawno temu) . Tak więc otrzymałam informację telefoniczna o kwocie jaka muszę mieć w kancelarii w celu dopełnienia mojego obowiązku względem owych wierzycieli więc nawet dzien wcześniej pojawiłam się w kancelarii z gotowka w kwocie ok 22.000,00 celem spłaty całkowitej owych trzech wierzycieli i wszystko bardzo ładnie sprawnie przebiegło , amianowicie.. Pani obsługujaca interesantów do każdej ze spraw przekazała mi pismo zwane stan należności na dzień ... ( wszystkie koszty szczegółowo wymienione czyli nal.główna , odsetki , koszty procesu , koszty egzekucji , koszty przel etc..) po zsumowaniu kwot przyjęla wpłate zgodna z wynikiem sumarycznym owych kwot na poczet tej wpłaty wydała potwierdzenie wpłaty gdzie w tytule wpłaty wpisała odpowiednią sygn akt danej sprawy i dołaczyła mi to do danego wyliczenia i tak procedura została powtórzona w stosunku do pozostałych dwoch wierzycieli..
Potem na moje pytanie kiedy otrzymam umorzenia stwierdziła że musze rozmawiać z P.Asesor bo to ona pelni obowiązki Komornika. Tak więc wspomniana Pani pojawila się w pokoju i stwierdzila tak cytuję " księgowa ma 4 dni na zaksięgowanie wpłat więc w poniedziałek zapraszam ) podała nawet godziny w których natężenie ruchu jest znikome- tu termin przyspieszyła o 2 dni - pomyslałam rewelacja ... Dzis czar prysł pojawiłam się w Kancelari po obiecane umorzenia a Pani Komornik już obecna powiedziala że Asesor kontaktowała się z nią telefonicznie i przekazała inormację o mojej wpłacie i na jej polecenie dokonała podziału - masakra .Jej argument to że nie mogę działc na szkodę innych wierzycieli spąłacając tylko wybranych bo za to kara z kk.. ale jakpowiedziałam że tak to zrobiłam aby wyczyści kw bo staram się o pożyczkę hipoteczna zaproponowała koleja wpłatę w kancelarii na poczet tych sygnatur!!! I w tym przypadku kk juz mnie nie obejmuje? To jakaś pomyłka!!! Jutro składam skargę na czynności komornika do Sadu jak i do Izby Komorniczej o dziełania sprzeczne z etyka zawodową i celowe wprowadzenie w błąd dłużnika. Dodam jeszcze że jeden z spłaconych " na podstwie dokumetu komornika opisanego jego KM jako przyjęcie wpłaty całkowitej" wybiera się do kancelarii w celu odsykania swojej nalezności w asyscie policji. Niezły klops.. i tu kolejna skucha owej kancelarii opisany wściekły wierzyciel zawiesił postępowanie egzekucyjne a został ujęty w podziale z uzyskanej wpłaty.
Nik t mnie nie poinformował o podziale.

W tym wypadku mamy twardy orzech do zgryzienia ponieważ mamy do czynienia z egzekucją z nieruchomości a tu obowiązuje następujący przepis:
...
Art. 981. Jeżeli należność wierzyciela będzie uiszczona wraz z kosztami przed zamknięciem przetargu, komornik umorzy egzekucję.
...
Jeśli np. doszłoby do licytacji nieruchomości i zapłacenia tylko spraw z wszczętą egzekucją z nieruchomości, to jest tych które w niej uczestniczą to komornik musi umorzyć egzekucję w tych sprawach na podstawie art.981 kpc. A zatem nie może podzielić kwot zapłaconych jeszcze przed zamknięciem przetargu do wszystkich prowadzonych spraw egzekucyjnych.

Ostatnia edycja:
dzieki serdeczne za pomoc ale przyznam że mam juz teraz taki metlik w głowie .. co robić do komornika już nie moge nic wpłacać bo bedzie robił podział , druga sprawa to fakt że jesli wpłacę bezpośrednio na konta wierzycieli - tych fizycznych to też nie mam gwarancji że wystąpią o umorzenie do komornika.
Pozdrawiam

Powrót