Egzekucja z nieruchomości za dług 2000 zł

• Autor wątku Autor wątku Gzj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gzj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. Dostałem dzisiaj list od komornika z innego miasta, że na wniosek wierzyciela przekazuję sprawę do komornika z mojego miasta aby ten prowadził egzekucję ale tym razem z mieszkania bo inne metody okazały się nie skuteczne.
Rozumiem z tego, że teraz mam się spodziewać listu od nowego komornika o zapłatę tych 2 tysięcy w przeciągu 14 dni bo będzie prowadził egzekucję z mieszkania? Wyczytałem, że jest to zgodne z prawem jednak czy dochodzi w praktyce do takich sytuacji często? Mieszkanie jest warte około 100 tysięcy i jest kredyt spłacany na hipotece. Jak to wygląda w praktyce? Czy jeśli dostane juz list od nowego komornika to da coś wniesienie skargi do Sądu z racji, że to mój jedyny majątek?

W praktyce to wygląda tak, że jak komornik wpisze w KW wzmankę o egzekucji, to masz duże szanse że bank wypowie ci kredyt hipoteczny.

Poważnie, opłacają się takie zabawy?

Pytam teoretycznie jak to wygląda bo jestem zielony. Co się dzieje po wypowiedzeniu kredytu?

To że komornik dokona wpisu do KW nie oznacza, że bank wypowie umowę jeżeli kredyt jest spłacany. Jeżeli dojdzie do licytacji mieszkania bank może dołączyć się jako wierzyciel hipoteczny.

W praktyce to oprócz wpisu do KW komornik wyznaczy biegłego w celu oszacowania wartości mieszkania.

Poza balaganem w KW i problemami z bankiem nic Ci nie grozi.

Powrót