Egzekucja z nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Marius1919
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marius1919

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Mam pytanie co w sytuacji jeżeli mieszkanie ma zajęcie komornicze a darczyńca ze względu na rażącą niewdzięczność cofnie darowiznę a obdarowany wyrazi na to zgodę uznając powód cofnięcia, czy darczyńca odzyska swoją własność ?

Marius1919 napisał:
czy darczyńca odzyska swoją własność ?
Kombinacie ze zwrotną darowizną nie pomogą. Egzekucja będzie toczyła się nadal.

KPC Art. 930. § 1. Rozporządzenie nieruchomością po jej zajęciu nie ma wpływu na dalsze postę- powanie. Nabywca może uczestniczyć w postępowaniu w charakterze dłużni- ka. W każdym razie czynności egzekucyjne są ważne tak w stosunku do dłuż- nika, jak i w stosunku do nabywcy. § 2. Rozporządzenia przedmiotami podlegającymi zajęciu razem z nieruchomością po ich zajęciu są nieważne. Nie dotyczy to rozporządzeń zarządcy nierucho- mości w zakresie jego ustawowych uprawnień. § 3.949) Obciążenie nieruchomości przez dłużnika po jej zajęciu oraz rozporządzenie opróżnionym miejscem hipotecznym jest nieważne. W razie wpisania hipoteki przymusowej po zajęciu nieruchomości zabezpieczona nią wierzytelność nie korzysta z pierwszeństwa zaspokojenia przewidzianego dla należności zabez- pieczonych hipotecznie. § 4.950) Oddanie zajętej nieruchomości w użyczenie, leasing, najem lub dzierżawę jest bezskuteczne wobec nabywcy nieruchomości w egzekucji

Ale to nie będzie nabywca tylko właściciel który cofa darowiznę, nieruchomość była jego i teraz powinna do niego wrócić, postępowanie dotyczy obdarowanego i to on ma zobowiązania a nie darczyńca. Czy to nie daje mu prawa do odzyskania nieruchomości skoro spełnione są wymogi czyli doszło do rażącej niewdzięczności ?

art. 899 kc

Czyżby? Przywołujesz właściwy przepis? Znasz katalog przesłanek do odwołania darowizny na skutek rażącej niewdzięczności?

No właśnie jest to niejasne bo rażąca niewdzięczność nie jest spisana jako czyny czy zaniechania. Zrozumiałem z tego że jeżeli dowiedziałem się o rażącej niewdzięczności to mogę w ciągu roku odwołać darowiznę i jeżeli obdarowana osoba uzna na piśmie że uznaje jako powód rażącą niewdzięczność to mogę notarialnie cofnąć darowiznę.

Pytam po raz wtóry, co rozumiesz poprzez rażącą niewdzięczność? Pozostaw interpretowanie przepisów, komentarze prawnikom.

Np. wnuk zerwał ze mną całkowicie kontakt, uniemożliwia mi kontakt z prawnukiem

Przykro, nie jest to rażąca niewdzięczność. Podtrzymuję, zwrotna darowizna może być uznana jako bezskuteczna. Egzekucji nie wstrzyma, plus przepisy o ochronie wierzycieli.

Poza tym Marius1919 zwróć uwagę na art. 898 par. 2 KC

Ciekawy temat mam podobną sytuację więc się dołączę do tematu. Mianowicie na umowie darowizny dziadki mają zapisane ze syn ma im pomagać wozić do lekarza kupować opał , leki itd.... nie wywiązuje się z tego do tego odwiedza ich tylko jak coś on potrzebuje a odkąd komornik wszedł na nieruchomość oczywiście przez jego długi to ogóle przestał się interesować czym kolwiek czy to są przesłanki żeby cofnąć darowiznę i co wtedy z zajęciem komorniczym

tak jak napisał korf w poście 2. Odwołanie darowizny nie powoduje automatycznie powrotu nieruchomości do darczyńcy, obdarowany i darczyńca muszą zawrzeć umowę o skutku rozporządzającym przenoszącą własność na rzecz obdarowanego, co podpada pod art. 930. § 1 kpc.

Rozumiem a prosze mi powiedzieć jak jest z darowizną gdzie w księdze wieczystej jest wpis o dozywotnim użytkowaniu części darowizny a właśnie zajęciem komorniczym czy komornik zajmuje wtedy wszystko ? Czy może można ta część odzyskac...gdzieś przeczytałam że jeżeli jest wpis do ksiąg to to nie podlega zajęciu czy wtedy ta część można odebrać ? Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc z góry bardzo dziękuję

Komornik zajmuje całą nieruchomość. Jeżeli sprzeda ją w toku egzekucji (tj. dojdzie do uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności), pozostanie w mocy ujawnione przez wpis w księdze wieczystej użytkowanie, jeżeli przysługuje mu pierwszeństwo przed wszystkimi hipotekami lub jeżeli nieruchomość nie jest hipotekami obciążona albo jeżeli wartość użytkowania znajduje pełne pokrycie w cenie nabycia. Jednakże w wypadku ostatnim wartość użytkowania będzie zaliczona na cenę nabycia (art 1000 kpc)

Powrót