Egzekucja z umowy o świadczenie usług w oparciu o Kodeks Pracy

• Autor wątku Autor wątku Castorelo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Castorelo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć.

Mam problem.

Komornik jakimś cudem (to będzie druga część tego posta) doszedł do tego dla jakiej firmy świadcze usługi na podstawie umowy B2B, ale nie wiedział w jakiej formie prawnej, więc wysłał 2 pisma - jedno z żądaniem egekucji w oparciu o umowy cywilno-prawne, a drugie w oparciu o umowe o pracę.

Na początku więc firma chciała (gdybym wtedy wystawił FV) przelać 100% komornikowi. Natomiast, umowa miala ta chrakter ciągły, długoterminowy, z comiesiecznymi wypłatami. W piśmie do komornika oparłem się więc o artykuł 883 kpc, pkt 2, że gdy umowa jest podsawowym zrodlem utrzymania i ma chrakter ciagly, podlega ochronie wynagrodzenia w oparciu o Kodeks Pracy.

Komornik zgodził się z tym i wysłał pismo do firmy zwalaniające zajęcie z 50% wynagrodzenia. Natomiast firma, nadal nie chciała wypłacić pieniedzy mowiac ze komornik nie napisał ile (gdzie tak naprawde oni powinni zdecydować ile). Skoro ma zastosowanie pkt 4 art 87, to czemu nie ma zastosowania pkt 1 czyli zwolnienie zajęcia na zaliczke na podatki dochodowe i składki społeczne (19% i 1228 ZUS, nie mówiąc już o VAT któy z definicji jest podatkiem a nie wynagrodzeniem). Mieliście już taką sytuacje,widział ktoś kiedyś decyzje kiedy faktycznie musiał to komornik zwolnic z egzekucji?

Druga kwestia - informacja dla kogpo swiadcze usługi. Czy można złożyć pismo do sądu o kasacje działań komornik (i zwrot wszelkiego uposażenia) jeśli informacje o tym dla kogo świadczę usługi, pozyskał w sposób nielegalny? Są dwie opcje, jedna to taka że bank do którego złożyłem wniosek o sciagniecie tego kormonika przekazał mu jakas wskazowke Wyslalem im wybiorcze strony z umowy ktore wskazywaly ze bede zarabiac i chce im splacac, natomiast w jednym miejscu nie usunalem skrótu nazwy firmy. Choć po tym skrocie wiele roznych firm wyskakuje, komornik mogl dzownic i sprawdzac czy pracuje w ktorejs z nich, ale malo prawpdodobne bo wtedy znalby stosunek pracy. Natomiast nawet jeśli, to powinny być chyba jakieś dokumenty, bo na gebe to bank chyba nie moze udzielac nawet komornikowi wszystkich informacji o mnie (zwlaszcza ze bank wiedzial o zapisie o pofunosci tej umowy). Druga, bardziej prawodpobna opcja, to ze ma kogos w Urzędzie Skarbowym i z JPK ktoś to mu wyciagnal. Mam potwierdzie, że urząd skarbowy takich informacji o przedsiebiorcach nie udziela komornikom. Jak komornika zapytalem skad ma info, wypalil ze ZUS, co oczywiscie jest niemozliwe, wiec napewno coś sciemnia.

Z góry dzieki!

Jedyne co tu jest nielegalne i za co dłużnik powinien być ukarany, to niewskazane przysługującej mu wierzytelności w odpowiedzi na żądanie udzielenia wyjaśnień lub wykazu majątku itp

LLawyer napisał:
Jedyne co tu jest nielegalne i za co dłużnik powinien być ukarany, to niewskazane przysługującej mu wierzytelności w odpowiedzi na żądanie udzielenia wyjaśnień lub wykazu majątku itp

Ale że komu? w jakiej odpowiedzi?

Powrót