Egzekucja z wynagrodzenia w służbie mundurowej - Policja

• Autor wątku Autor wątku piernik8532
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piernik8532

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Chciałbym zadać następujące pytania. Posiadam egzekucje komorniczą z niespłaconego kredytu bankowego. Komornik od kilku lat pobiera 50% mojego wynagrodzenia za służbę oraz po połowie wszystkich nagród w tym nagrody rocznej tzw. "trzynastki". W tym roku jednakże pracownik komórki finansowej jak co roku połowę nagrody rocznej przekazał na konto komornika. Natomiast po kilku dniach moja firma dokonała zwrotu na moje konto bankowe potrąceń prawnych, czyli przekazana wcześniej 50% wysokość nagrody rocznej (trzynastki). W firmie nie umieją mi wytłumaczyć dlaczego w poprzednich latach potrącano mi 50% trzynastki oraz wszelkich dodatkowych nagród. A w tym tego nie zrobiono. W związku z tym chciałbym zapytać:
1/ Czy pracownik komórki finansowej służby mundurowej - Policja - miał prawo do potrącania na rzecz komornika dotychczasowych nagród rocznych, tzw. "Trzynastek" oraz dodatkowych nagród w ich 50% wysokości,
2/ Czy komornik ma prawo zająć mi odprawę emerytalną, ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy.
3/ W przypadku, gdyby te należności zostały zajęte - przesłane do komornika bezpodstawnie jak i od kogo mogę dochodzić roszczeń w sprawie ich zwrotu.
Za wszelkie rzeczowe odpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam

Rozumiem uwagi, zapoznalem się z tym wstępem, jednakże z tego co mi wiadomo nie w pelnym wymiarze te przepisy dotyczą sluzby mundurowej. Dlatego pozwoliłem sobie na założyć ten wątek. Pozdrawiam

Na wszystkie twoje wątpliwości odpowiedź zna pracodawca ponieważ to on jest wykonawcą zajęcia, zna doskonale Ustawę o policji (tak myślę) i to on dokonuje potrąceń z pobieranego uposażenia.

Policja - ustawa o policji:

Art. 127. 1. Z uposażenia policjanta mogą być dokonywane potrącenia w granicach i na zasadach określonych w przepisach prawa pracy oraz w innych przepisach szczególnych stosowanych do wynagrodzeń za pracę, jeżeli przepisy niniejszej ustawy nie stanowią inaczej.

2. Przez uposażenie, o którym mowa w ust. 1, należy rozumieć uposażenie wymienione w art. 100, odprawę z tytułu zwolnienia ze służby oraz świadczenia wymienione w art. 112 i 117, z zastrzeżeniem ust. 3.

3. Odprawa z tytułu zwolnienia ze służby podlega egzekucji wyłącznie na zaspokojenie zaległych świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem ograniczeń wynikających z ust. 1.

...

Art. 100. Uposażenie policjanta składa się z uposażenia zasadniczego i z dodatków do uposażenia.

Dodatki do wynagrodzenia podlegają egzekucji np. dodatek za opiekę nad koniem ...

Ostatnia edycja:
Powrót