egzekucja za granicą

• Autor wątku Autor wątku kawkasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kawkasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, mam prawomocny wyrok sądu polskiego zasądzajacy od mojej dłużniczki sporą kwotę pieniędzy. Problem mój polega jednak na tym, że choć jest ona obywatele polskim , ale mieszka w Australii. Z tego co się orientuję, to miedzy Polską a Australią nie ma podpisanych żadnych umów w zakresie prawa cywilnego, pozwalajacych mi dochodzić swoich (zasądzonych)należności. Może jednak istnieje jakaś możliwość "ściągnięcia" tych pieniędzy??:smile:
Bardzo liczę na pomoc użytkowników forum. Pozdrawiam.

Tak, istnieje możliwość, ale raczej długotrwała i kosztowna. Konieczne byłoby bowiem dokonanie w Australii stwierdzenia wykonalności tego wyroku, co i tak raczej nie obejdzie się bez miejscowej kancelarii. Może po prostu skontaktować się z jakąś australijską kancelarią i zapytać o koszty?

Czyli,jeżeli dobrze rozumię, trzeba zwrócić sie do sądu w Australii. Czy tam trzeba będzie znowu przeprowadzać od poczatku postępowanie sądowe, czy to tylko "frmalność"?

To pytanie z zakresu prawa australijskiego, więc nawet jeżeli napiszę odpowiedź, to będzie to jedynie informacja znaleziona w odpowiednich źródłach, a nie rozstrzygnięcie, czy to formalność czy cała procedura - dlatego sugerowałam australijską kancelarię.

Powrót