Egzekucja - zajęcie na rachunku bankowym a podatek

• Autor wątku Autor wątku PanImperator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanImperator

Witam

Otóż mam egzekucję komorniczą. Wiem, moja wina i nie płaczę z tego powodu, chcę się tego pozbyć jak najszybciej. Jest tylko jedno małe "ale".
Właśnie podpisałem kontrakt z zagraniczną firmą która będzie mi przelewać wynagrodzenie na konto walutowe w banku w którym rachunek główny mam zajęty.
Jako, że to nie będzie mała kwota, to i podatek nie najmniejszy. No i teraz pytanie. Czy komornik ma prawo zabrać mi wszystko ponad wysokość minimalnego wynagrodzenia jeśli ja muszę jeszcze zapłacić podatek? A i ZUS też bym chciał w sumie zapłacić. Jeśli te wszystkie opłaty dla US i ZUS odejmę od kwoty minimalnego wynagrodzenia, to zostanie mi dużo mniej niż tzw. minimum egzystencjalne.
Co z tym zrobić zanim przyjdzie pierwszy przelew?
Nie chcę uniknąć egzekucji, chcę tylko żeby było sprawiedliwie i mieć za co żyć bezpiecznie (czyt. być ubezpieczonym i nie zalegać w US).

Komornik zajmuje.
Bank realizuje zajęcie, bank wie ile jest jeszcze "wolnej" itp
Jeśli nie jest to rachunek gospodarczy to wszystko powyżej "wolnej" z pewnymi wyłączeniami ustawowymi, bank przekaże na rachunek komornika.
Daniny publiczne to już problem dłużnika. Nie komornika i nie banku.

W gwoli ścisłości komornik niczego nie zabiera.
O zabieraniu będzie mowa jak przyjdzie, zajmie ruchomość w miejscu zamieszkania i z nią wyjdzie z jakiegokolwiek powodu.

LLawyer napisał:
Komornik zajmuje.
Bank realizuje zajęcie, bank wie ile jest jeszcze "wolnej" itp
Jeśli nie jest to rachunek gospodarczy to wszystko powyżej "wolnej" z pewnymi wyłączeniami ustawowymi, bank przekaże na rachunek komornika.
Daniny publiczne to już problem dłużnika. Nie komornika i nie banku.

W gwoli ścisłości komornik niczego nie zabiera.
O zabieraniu będzie mowa jak przyjdzie, zajmie ruchomość w miejscu zamieszkania i z nią wyjdzie z jakiegokolwiek powodu.

Wow, świetnie. Potrafisz przepisać to co ktoś napisał i się trochę przy tym wymądrzyć aby błysnąć.
Nijak jednak mi nie pomogłeś, więc równie dobrze mógłbyś nie pisać nic, na jedno by wyszło.

Nigdy nie jestem na ty z dłużnikami. To nieetyczne.

LLawyer napisał:
Nigdy nie jestem na ty z dłużnikami. To nieetyczne.

Czyli jednak douche-bag, nie pomyliłem się ani trochę...
Idź być trollem gdzieś indziej Jaśnie Panie.

Forum ma charakter publiczny.
Takie teksty to do domowników, nie na forum.

Tu jest forum prawne a nie fetyszystów.
Ten tekst najprawdopodobniej kierowany był to pytającego-dłużnika męskiej polówki a trafił na forum.
Dalsze szczegóły wymiany korespondencji zbyteczne.

PanImperator napisał:
No i teraz pytanie. Czy komornik ma prawo zabrać mi wszystko ponad wysokość minimalnego wynagrodzenia
tak
PanImperator napisał:
Co z tym zrobić zanim przyjdzie pierwszy przelew?
spłacić zadłużenie

Powrót