egzekucja zaległych podatków

• Autor wątku Autor wątku judyta79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

judyta79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich :)
Mamy problem, który wyraźnie spędza sen z powiek ...
Otóż mąż prowadzi działalność gospodarczą - usługi transportowe, ja jestem bezrobotna. Jego dochód to jedyne źródło utrzymania naszej 3 osobowej rodziny. Mamy na nasze nieszczęście kilka kredytów, które staraliśmy się spłacać regularnie. Z tyt. działalności trzeba płacić podatki i to spore ... Niestety nie zawsze wystarczy na wszystko. Tak zaczął się nasz problem. Niezapłacone podatki po chwili upomnienie i egzekucja... Jakiś czas temu jako pierwszy pojawiał się w domu poborca. I wszystko było pod kontrolą, ale dla US to było za mało . Najpierw wezwali na kontrolę, potem wywąchali gdzie można zająć wierzytelności i zaczęło się . Tak na dobrą sprawę jednym ruchem pozbawili nas środków do życia i dalszego prowadzenia firmy. Zajęcie w 100% przychodu to jakiś koszmar ! Zwykły człowiek nie ma oszczędności, a ile kredytów można brać i zresztą gdzie jak zajęcie przez US powoduje brak spłaty nawet minimalnej swoich zobowiązań . Raz odważyliśmy się rozmawiać z panią naczelnik ... brak słów . Nie polecam . Tylko człowiek ostatnią nadzieję traci. Nie rozumiem sensu przepisów jakimi kieruje się skarb państwa, który powinien bynajmniej w moim pojęciu dbać o obywatela a nie rzucać mu kłody pod nogi.
Mam pytanie czy można się temu przeciwstawić ? Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji przede wszystkim po to aby zapewnić minimum egzystencji rodzinie w którym jest małoletnie dziecko ? Proszę o pomoc, za co z góry dziękuję .

Powrót