egzekwowanie alimentów (trudna sytuacja)

• Autor wątku Autor wątku gembird13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gembird13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich na forum mam nadzieję iż to odpowiedni temat.
Przedstawię swoją sytuację tak. Mam 19 lat nadal się uczę w gimnazjum dla dorosłych mam zasądzone alimenty od ojca około 600zł których nie płaci od mniej więcej 8-9 lat moja matka nie mogła ściągnąć z niego długu gdyż jest zarejestrowany jako bezrobotny chociaż dobrze wiemy iż pracuje. Jedynym dowodem co do pracy (choć wiem że to
nie wszystko ponieważ pracuje cały czas na czarno) jest prowadzona przez niego strona internetowa na której oferuje swoje usługi jako fotograf ślubny sesyjny itp.(wypisuje sprzęt na stronie jaki posiada i nie należy do najtańszych) Nie wiem jak od niego ściągnąć pieniądze które w obecnej sytuacji jaką mam w rodzinie są mi niebywale potrzebne. Mieszkanie w którym mieszka jest jego ojca, posiada też samochód wiem że jest niebywale chytry więc w momencie postępowania przepisze go na ojca.
Jego rodzina w sądzie przedstawiała się jako niebywale ubogich. Przedstawiali rachunki nawet za szampony, proszki na porost włosów więc w takich sytuacjach nie udało się także ich "ścignąć" po
czym moja matka już dawno się poddała i nie wierzy w egzekucję pieniędzy.
Pragnę dodać iż nie utrzymuję z nim żadnych kontaktów ani z jego rodzicami oraz dostaję od państwa 400zł alimentów na mnie.

Mam nadzieję iż wszystko zgodnie opisałem liczę na pomocną odpowiedź i z góry dziękuję!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proszę zatem o przeniesienie do tego tematu.

Możesz też poczytać - wszystkie odpowiedzi tam znajdziesz.

Prosił bym jednak o jakąś opinię bo nie jestem pewien co mam robić.

Nie mozesz miec zasadzonych ok.600,bo dostawalbys 500.Skoro dostajesz 400,to tyle masz zadzone.
Jezeli ojciec nie ma nic na siebie,komornik nie moze nic zajac.Mozesz wniesc o wyjawienie majatku ojca.Poszukaj na ten temat.

Od państwa dostaję 400zł nie od ojca.

Do jakiego urzędu kierować się o ujawnienie majątku ?

O wyjawienie majatku dluznika sklada sie w sadzie rejonowym(jezeli sie myle ,prosze,niech ktos mnie poprawi).
Skoro dostajesz od "panstwa"(FA) 400 zl,to zn.,ze tyle jest zasadzone.U komornika ,mozesz poprosic o stan egzekucji na dzien X i bedziesz wszystko mial wypisane(alimenty biezace,zalegle ,odsetki itd.).Otrzymasz to od reki,po zlozeniu pisma.

I jak rozumiem kierować się do komornika który prowadzi sprawę z moimi alimentami ?

Powrót