egzekwowanie naleznosci za uzyte zdjecia

• Autor wątku Autor wątku malakser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malakser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam,
mam problem i nie wiem, jak moge go rozwiazac.

1. podpisalam z pewna agencja umowe o dzielo na zrobienie sesji zdjeciowej i przekazanie majatkowych praw autorskich do fotografii.
2. sesja sie odbyla, zdjecia zostaly przekazane w terminie, a nastepnie zaakceptowane.
3. w umowie ustalono, ze aby majatkowe prawa autorskie znalazly sie po stronei agencji, musi ona uiscic zaplate w ciagu 14 dni od daty przekazania materialu zdjeciowego (oczywiscie po jego akceptacji). jako ze wynagrodzenie nie zostalo przekazane do tej pory (minelo blisko 30 dni), rozumiem, ze agencja w dalszym ciagu nie ma praw do moich zdjec i nie ma prawa z nich korzystac?
od przedwczoraj reklamy z moimi zdjeciami wisza na bilbordach i ukazuja sie w gazetach.
agencja na moje monity odpowiada, ze klient jej jeszcze nie zaplacil i w zwiazku z tym oni nie moga zaplacic mnie.

poprosze o podsuniecie wskazowki, co moge zrobic w tej sytuacji.
bardzo dziekuje

Witam,

1. proszę zacytować ten punkt umowy, który uzależnia przeniesienie praw od uiszczenia zapłaty.

2. wysłać od razu listem poleconym za potwierdzeniem odebrania wezwanie do zapłaty. Wzory w internecie, a były i tu na forum. Ważne, żeby dokładnie wpisać Pana dane, dane agencji, numer, data umowy, nr, data i kwota do zapłaty na fakturze (również słownie), termin wpłaty, nr konta do wpłaty.

przytaczam caly pargraf, w ktorym jest mowa o przekazaniu praw autoskich:

1. Zleceniobiorca – jako posiadacz autorskich praw majątkowych do dzieła – przenosi je w całości na Zamawiającego. Wynagrodzenie za przeniesienie tych praw zawarte jest w kwocie określonej w § 3.
2. Przeniesienie autorskich praw majątkowych nastąpi z chwilą dokonania przez Zamawiającego zapłaty na rzecz Zleceniobiorcy całości wynagrodzenia i kosztów określonych niniejszą umową.
3. Przeniesienie autorskich praw majątkowych oznacza scedowanie na Zamawiającego prawa do wykorzystywania dzieła na wszelkich polach eksploatacji znanych w dniu nabycia tych praw, przez co m.in. rozumie się: prasę ogólnopolską, outdoor i pokrewne, internet, POSy, materiały PR. Szczegóły dotyczące czasu trwania przeniesienia praw autorskich oraz pól eksploatacji dzieła zawiera załącznik nr 1, będący integralną częścią umowy.
4. Zamawiający ma prawo udzielić sublicencji na wykorzystanie i opracowywanie dzieła swojemu Klientowi, na rzecz którego zawarł niniejszą Umowę, na warunkach zgodnych z postanowieniami niniejszej Umowy.

no tak, wynikałoby z tego, że do chwili uiszczenia całości zapłaty na Pana dzieła, rozpowszechniane one są bez koniecznej zgody. Raczej niewiele to Panu jednakże daje w kontekście zapłaty, bo cóż, nie nakaże Pan im raczej zaniechania działania. Ale może mógłby Pan wystąpić o dodatkowe wynagrodzenie za czas korzystania z dzieł bez licencji (praw) - z Art.79. upaipp?

Tak, czy inaczej trzeba wysłać wezwanie, bo to, że im ktoś za coś nie zapłacił, nie zwalnia ich z obowiązku terminowego zapłacenia za pańskie dzieło, które odebrali i wykorzystują.

Mam wrazenie, ze domaganie sie dodatkowego wynagrodzenia w momencie, kiedy nie zaplacili nawet tego, co powinni, troche mija sie z celem...;)

co do wezwania - czy wystarczy formulka uniwersalna? czy cos jeszcze powinno sie tu dopisac? czy 7 dni to ogolnie przyjety termin; czy powinno byc jeszcze jedno wezwanie przed oddaniem do sadu?

Na podstawie art. 476 kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93 z póżniejszymi zmianami) wzywam Państwa do uregulowania należnej mi sumy 000 zł (słownie: ), zgodnie z pozniższym zestawieniem.

Numer umowy Data wystawienia Kwota netto Kwota bruto Data płatności Pozostało do zapłaty

Wymienioną sumę proszę przekazać na mój rachunek w ..., nr ... w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania. W przypadku nieprzekazania należnej sumy sprawę skieruję do postępowania sądowego bez ponownego wezwania do zapłaty.

to pierwsza tego typu historia w moim zyciu zawodowym, stad kompletny brak rozeznania - niestety, roznych rzeczy trzeba sie po drodze uczyc...:/

dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam

Sprawy troche sie skomplikowaly. Okazalo sie, ze klient agencji dla ktorej robilem zdjecia, rozwiazal z nimi umowe. Zdjecia mialy być wykorzystane w kampanii reklamowej tegoz wlasnie klienta. Kampania ruszyla, pojawily się bilbordy z moimi zdjeciami. Wynagrodzenie za wykonana prace wciąż nie wplynely na moje konto. Wyslalem wezwanie do zapalaty i zastanawiam się, co powinienem zrobic dalej, jesli w ciagu 7 dni pieniadze nie pojawia sie na koncie. Skierowac sprawe do sadu? Jaka drogę obrac? Cywilna, a może sadowa?

Czy agencja w zwiazku z problemami z klientem może nie zpalacic mi za wykonana prace? Jeśli tak, to na jakiej podstawie? Jak się od tego uchronic ?

Bede bardzo wdzieczny za rychla odpowiedz.
pozdrawiam

jeśli stronami umowy był Pan i agencja, a nie było w umowie jakichś klauzul o uzależnieniu wypłacenia przysługującego Panu wynagrodzenia od działań jakiejś strony trzeciej, to agencja miała obowiązek wypłacić Panu wynagrodzenie po przyjęciu pańskiego dzieła (Art.627. kc). Jeśli agencja nie chce wywiązać się ze swoich zoobowiązań, to pozostaje tylko sąd...

chris, dziekuje za zainteresowanie sprawa.

Mam jeszcze pytanie zwiazane z obrana procedura.
Zamierzam wystapic ze sprawa do sadu. Co wybrac: postępowania nakazowe czy upominawcze? Znalazlem kilka wzorow takich pism (pozwow?), stad pytam, czy obejdzie sie bez pełnomocnika (czyt. adwokata), czy lepiej z takich uslug skorzystc?

pozdrawiam

Powrót