Egzemplarz z dystrybucji innej niż polska.

• Autor wątku Autor wątku Nolias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nolias

Użytkownik
Odpowiedzi
176
Witam,

Tydzień temu zakupiłem telefon marki LG, przyszedł do mnie w piątek i pierwsze co zauważyłem, że instrukcja do telefonu jest tylko po niemiecku i angielsku, następnie w żaden sposób na telefonie nie dało się uzyskać aktualizacji Androida do nowszej wersji, pomimo, że polska dystrybucja już od dawna taką aktualizację posiada. Zacząłem podejrzewać, że telefon jest z innej dystrybucji niż polska... Zasięgnąłem informacji u sprzedawcy - "telefon jest z dystrybucji europejskiej i jest przystosowany na rynek polski". Nie za bardzo mnie to przekonało wiedząc dobrze, że teraz producenci praktycznie mają dystrybucje na każdy kraj osobne... Co za tym idzie, gwarancja w Niemczech nie obowiązuje w Polsce, itp. Skontaktowałem się dzisiaj z obsługą LG i uzyskałem informację, że jeżeli telefon jest z dystrybucji niemieckiej, to nie należy mi się gwarancja, jedynie grzecznościowa, ale wszystko powinienem załatwiać przez sklep, w przeciwnym wypadku, jeżeli polski serwis nie będzie miał np. na stanie części, to da mi wykaz co jest do wymiany i mam się z tym zgłaszać do kraju dystrybucji lub sprzedawcy, bo oni nic nie zrobią. Również nie przysługuje mi w takiej sytuacji aktualizacja, bo ona jest dostępna dla polskiej dystrybucji, a Niemcy mogli takiej jeszcze nie uzyskać, a wszystko jest sprawdzane po numerze IMEI.

- Czy w takiej sytuacji mogę rościć sobie prawo do wymiany na model z polskiej dystrybucji lub zwrot gotówki?
- Czy w takim przypadku doszło do złamania jakiegoś prawa, za co sprzedawca może być pociągnięty do odpowiedzialności?

Nie wiem czy wszystkie konsekwencje tej sprawy zauważyłem, czy może powinienem zwrócić na coś jeszcze uwagę?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
Nolias

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
24 MIESIĄCE GWARANCJI SPRZEDAWCY I PRODUCENTA
Producent: LG
Z: ***mod***

Tylko tyle, co i tak nie jest zgodne z prawdą, bo gwarancja producencka mi nie przysługuje w Polsce, a w Niemczech, tzn. tak mi się wydaje, że nie przysługuje, dlatego Was się pytam :)

---- Edit ----
Ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Nie mogę uzyskać aktualizacji systemu, która w Polsce mi się należy, o ile dostałbym telefon na polski rynek, a w opisie przedmiotu nie było i nie ma żadnej wzmianki o tym, że telefon pochodzi z dystrybucji niemieckiej, więc (chyba) mogę uznać to za wprowadzenie w błąd. To tak samo jak ktoś sprzedałby mi model na rynek chiński, który w Polsce w nie posiadałby połowy funkcji (odpada LTE i radio FM i Bóg wie co jeszcze)...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nolias napisał:
Nie mogę uzyskać aktualizacji systemu, która w Polsce mi się należy, o ile dostałbym telefon na polski rynek,
A sprzedawca zapewniał, że otrzymasz produkt na polski rynek z możliwością aktualizacji?
Nolias napisał:
a w opisie przedmiotu nie było i nie ma żadnej wzmianki o tym, że telefon pochodzi z dystrybucji niemieckiej, więc (chyba) mogę uznać to za wprowadzenie w błąd.
A jest, że pochodzi z polskiej?

W zasadzie nie ma o co się przyczepić patrząc na opis towaru.

Odstąp od umowy i tyle.

@nomnes, to jest normalne zachowanie użytkowników tego forum, że zadajecie takie pytania w takim... trochę chamskim tonie?

Sprzedawca nie zapewniał niczego takiego, ani nie opisywał, że jest to egzemplarz z polskiej dystrybucji, jednak Pani ze sklepu w e-mailu na moje pytanie o dystrybucję odpisała "Jest to dystrybucja Europejska, z przystosowaniem do rynku polskiego.", a co nie jest prawdą. Oczywiście powyższy e-mail był wysłany już po zakupie i odebraniu telefonu, gdy naszły mnie wątpliwości. Wydaje mi się również, że skoro jesteśmy w Polsce, a firmy posiadają różne modele dla różnych dystrybucji w różnych krajach, to oczywistym jest, że oczekuję telefonu z polskiej dystrybucji, w przeciwnym razie dopytywałbym się, czy jest to np. dystrybucja niemiecka, co też byłoby głupie, bo logicznie powinienem szukać egzemplarzy na rynku niemieckim. Tym bardziej, że telefon ten w Polsce jest ograniczony funkcjonalnie i gwarancyjnie, a zapłaciłem za pełnowartościowy towar.

Jest z drystrybucji europejskiej? Jest.
Jest przystosowany do rynku polskiego? Jest - ma soft w wersji polskiej.
Telefon nie jest ograniczony funkcjonalnie i gwarancyjnie.

Sorry wodzu; to, że tobie coś się wydawało (update OS, pl gwarancja) nie ma tutaj niestety znaczenia. Podczas rozprawy sądowej też "coś" mi się wydawało ale zostałem szybko wyprowadzony z błędu.

Po prostu kwestia interpretacji.

Zresztą... nie ma sensu bić piany. Skontaktuj się z Miejskim Rzecznikiem Konsumentów w swoim mieście. Udzielają porad przez telefon lub osobiście (od ręki).

arturoooo napisał:
Jest z drystrybucji europejskiej? Jest.
Jest przystosowany do rynku polskiego? Jest - ma soft w wersji polskiej.
Telefon nie jest ograniczony funkcjonalnie i gwarancyjnie.

Sorry wodzu; to, że tobie coś się wydawało (update OS, pl gwarancja) nie ma tutaj niestety znaczenia. Podczas rozprawy sądowej też "coś" mi się wydawało ale zostałem szybko wyprowadzony z błędu.

Po prostu kwestia interpretacji.

Zresztą... nie ma sensu bić piany. Skontaktuj się z Miejskim Rzecznikiem Konsumentów w swoim mieście. Udzielają porad przez telefon lub osobiście (od ręki).
Nie jest z dystrybucji europejskiej, tylko niemieckiej, wyraźnie zaznaczam, że dystrybucje są krajowe. LG samo to potwierdza, nie należy mi się gwarancja producenta ani aktualizacje, bo telefon pochodzi z dystrybucji NIEMIECKIEJ, a nie polskiej. I telefon jest ograniczony, bo nie otrzymuję aktualizacji, które w polskiej wersji mi się należą, jak i również jedyna gwarancja to ta sklepowa, bez gwarancji producenta, a z tego co jest napisane w opisie sprzedaży, to gwarancja jest i sklepowa I PRODUCENTA. I mi się tutaj nic nie wydaje. Egzemplarze z polskiej dystrybucji mają aktualizacje softu, te z niemieckiej nie mają. Jedyne co mi się wydawało, to to, że skoro jestem w Polsce, to chcę POLSKI telefon, a nie niemiecki. A to że jest przystosowany do rynku polskiego... Android domyślnie ma te języki więc w jaki sposób mógłby nie być przystosowany? Gdyby mi ktoś sprzedał wersję amerykańską, która ma inne parametry sieci komórkowych lub wersję chińską, to przykładowo LTE i radio w tym telefonie nie działałyby mi na terenie Polski, pomimo tego, że telefon przemawiałby do mnie po polsku...

I faktycznie chyba się skontaktuję z MRK, dziękuję za odpowiedzi.

A nie lepiej skorzystać z opcji zwrotu towaru masz na to 14 dni, przecież kupiłeś na odległość. Zwróć dostaniesz pieniądze i kupisz z Polskiej dystrybucji :-)

Morgan41 napisał:
A nie lepiej skorzystać z opcji zwrotu towaru masz na to 14 dni, przecież kupiłeś na odległość. Zwróć dostaniesz pieniądze i kupisz z Polskiej dystrybucji :-)

Zdaję sobie z tego sprawę, że mogę z tego skorzystać :) Nie wiem niestety czy w takim przypadku są gdzieś jeszcze jakiekolwiek egzemplarze z polskiej dystrybucji, a chciałem konkretnie ten model. Ciekawiło mnie, czy mogę o jakieś zadośćuczynienie wnosić za to, że zostałem wprowadzony w błąd i posiadam niepełnowartościowy towar.

Twoim zdaniem posiadasz towar niepełnowartościowy.

Motorola ma np. gwarancję europejską. Czy kupie telefon w .de czy .es to będę mógł go naprawić w PL.

Po prostu twój producent robi jakieś dziwne szopki. Chyba, że w .DE bez problemu przyjmą taki telefon to wtedy faktycznie jest gwarancja producenta.

Nolias napisał:
Ciekawiło mnie, czy mogę o jakieś zadośćuczynienie wnosić za to, że zostałem wprowadzony w błąd i posiadam niepełnowartościowy towar.

Oczywiście, że możesz wnosić.

A ten telefon był w ogóle w polskiej dystrybucji?

Nolias napisał:
@nomnes, to jest normalne zachowanie użytkowników tego forum, że zadajecie takie pytania w takim... trochę chamskim tonie?
Tego typu pytania? Tak. Chamskim? Nadinterpretujesz...

Podstawowe pytanie: gdzie jesteś? Ano jesteś na forum prawnym. Tu nie ma miejsca na działania typu "a bo mi się udało, a bo mi się wydawało". Są zapisy i mają zastosowanie albo nie. Jest umowa i albo opieramy się w 100% na niej albo w ogóle.

Masz roszczenie? Coś ci nie pasuje? No to ja się pytam (przypominając, że jesteś na forum prawnym): a umówiłeś się ze sprzedawcą, że to co chcesz mieć będzie? Czy wydawało ci się że będzie, choć oferta tego nie wskazywała?

Szukasz porady prawnej? To musimy się oprzeć na faktach. Pytam o podstawowe fakty w celu udzielenia odpowiedzi zgodnej z prawdą i stanem prawnym.

Nolias napisał:
a zapłaciłem za pełnowartościowy towar.
A nie jest? Czy jest jakieś odstępstwo od specyfikacji jaką podał sprzedawca?

Poza tym co piszesz jest tylko jedno: prawdopodobny brak gwarancji producenta i z tego co widzę brak gwarancji sprzedawcy.

Gwarancja powinna być spisana i udostępniona. Nie masz takiego "papieru" od sprzedawcy? Możesz reklamować towar. Masz pewność że telefon nie będzie naprawiony na gwarancji producenta bo ona nie obowiązuje? Masz prawo to zareklamować u sprzedawcy i zażądać dostarczenia ważnej gwarancji producenta, tak jak to wskazał sprzedawca w ofercie.

PS
Nolias napisał:
Gdyby mi ktoś sprzedał wersję amerykańską, która ma inne parametry sieci komórkowych lub wersję chińską, to przykładowo LTE i radio w tym telefonie nie działałyby mi na terenie Polski, pomimo tego, że telefon przemawiałby do mnie po polsku...
To być reklamował brak tych czynników mimo obecności w specyfikacji na stronie produktu...

arturoooo napisał:
Twoim zdaniem posiadasz towar niepełnowartościowy.

Motorola ma np. gwarancję europejską. Czy kupie telefon w .de czy .es to będę mógł go naprawić w PL.

Po prostu twój producent robi jakieś dziwne szopki. Chyba, że w .DE bez problemu przyjmą taki telefon to wtedy faktycznie jest gwarancja producenta.
Dystrybucje, tak jak już pisałem wcześniej, są krajowe, co za tym idzie, również gwarancje są krajowe. Nie mogą udostępnić dystrybucji europejskiej, bo nie wszystkie modele są dostępne dla każdego kraju. Przykładowo LG G2 w wersji 32GB nigdy na polski rynek nie wyszedł i jeżeli taki telefon kupię, to nigdy w Polsce nie otrzymam gwarancji producenta, otrzymam ją tylko i wyłącznie w kraju dystrybucji. Co za tym idzie, gdy mi zepsuje się telefon, to jedyną możliwością jest albo oddać go do naprawy do sklepu, albo do serwisu w Niemczech.

arturoooo napisał:
A ten telefon był w ogóle w polskiej dystrybucji?
Oczywiście, że tak. LG G2 16GB został normalnie wypuszczony z polską dystrybucją. M.in. dlatego wiem, że nie mam polskiej dystrybucji, bo nie dostałem aktualizacji systemu, która na początku kwietnia została udostępniona egzemplarzom z polskiej dystrybucji.

---
nomnes napisał:
Podstawowe pytanie: gdzie jesteś? Ano jesteś na forum prawnym. Tu nie ma miejsca na działania typu "a bo mi się udało, a bo mi się wydawało". Są zapisy i mają zastosowanie albo nie. Jest umowa i albo opieramy się w 100% na niej albo w ogóle.
W pełni to rozumiem. Jednak u mnie nie ma przypadku "mi się udało". Telefon kupowałem wiedząc tyle, ile jest opisane na stronie sprzedaży i byłem pewien, że skoro nie jest zaznaczone, że nie pochodzi z polskiej dystrybucji, tzn. że z niej pochodzi. Teraz (dzięki Wam) już wiem, że muszę się o każdy produkt pytać, czy pochodzi z polskiej dystrybucji (np. "te mleko jest od polskiej krowy z Polski czy tylko ma logo Polski Produkt?" vs "telefon z europy, ale z polskim językiem").

nomnes napisał:
Masz roszczenie? Coś ci nie pasuje? No to ja się pytam (przypominając, że jesteś na forum prawnym): a umówiłeś się ze sprzedawcą, że to co chcesz mieć będzie? Czy wydawało ci się że będzie, choć oferta tego nie wskazywała?
Czy w momencie, gdy kupujesz auto, to pytasz się czy jest to anglik, czy zakładasz, że jeżeli będzie to anglik, to zostaniesz o tym poinformowany? Czy kupując w sklepie laptopa pytasz się, czy ten laptop zawiera polską klawiaturę, czy zakładasz, że jeżeli towar jest niemiecki, to sprzedawca poinformuje Cię o tym? Mam nadzieję, że rozumiesz moje rozumowanie i zgodzisz się ze mną, że bardzo duża większość osób podchodzi do tego tematu podobnie. To jest raczej oczywiste, że w Polsce będąc Polakiem chcę produkt, który był wypuszczony na polski rynek, a nie inny, a jeżeli taki bym chciał, to bym jasno o tym poinformował. Ja całkowicie rozumiem co to jest umowa i z czym to się wiąże, ale jest też prawo i wydawało mi się (tak wydawało, nie jestem prawnikiem), że w tej kwestii prawo stoi po stronie konsumenta i w domyśle Polacy z Polski chcą kupić polski produkt (polski, w sensie przeznaczony na nasz rynek).

nomnes napisał:
A nie jest? Czy jest jakieś odstępstwo od specyfikacji jaką podał sprzedawca?
Sprzedawca nie zaznaczył, że telefon nie jest z polskiej dystrybucji, przez co nie otrzymam aktualizacji, która dla polskiej dystrybucji się należy (a jesteśmy w Polsce tak? i ja jestem Polakiem dla jasności) - uważam, że jest to wada ukryta stworzona przez sprzedawcę.
Nie należy mi się również gwarancja producenta w Polsce, bo telefon pochodzi z Niemiec i ewentualna gwarancja producenta może być realizowana tylko w Niemczech przez niemieckie autoryzowane serwisy.
Załączam część rozmowy z konsultantem LG:
12:34:39 PM [Nolias] Witam, około tygodnia temu zakupiłem przez sklep internetowy telefon LG G2 o numerze IMEI, który podałem w formularzu. Sklep twierdzi, że jest to egzemplarz z dystrybucji europejskiej na rynek polski, jednak sprawdziłem numer IMEI online i wyszło mi, że jest to telefon na rynek niemiecki.
12:35:34 PM [Nolias] Moje pytanie brzmi, czy w takim razie mogę w razie jakichkolwiek problemów z telefonem oddać go na gwarancję w Polsce? Oraz czy przez fakt, że telefon jest na rynek niemiecki mogę nie mieć dostępnej aktualizacji Androida do wersji 5.0?
12:35:53 PM [Konsultant LG] Naprawa może zostać zrealizowana grzecznościowo na podstawie dowodu zakupu. Nie obowiązują Pana warunki gwarancji LG Electronics Polska. Jeżeli serwis nie będzie posiadał części potrzebnych do naprawy to dostanie Pan specjalne pismo z informacją co jest do wymiany i z tym pismem kieruje się Pan do sprzedawcy
12:36:09 PM [Konsultant LG] Aktualizacji oprogramowania nie dostanie Pan od LG Polska
12:36:47 PM [Konsultant LG] Należy się kontaktować z krajem na który telefon został "wypuszczony"
12:36:53 PM [Nolias] Rozumiem, że gdyby to był telefon na rynek polski, to taka gwarancja oraz aktualizacja by mi się należała?
12:38:14 PM [Konsultant LG] Jeżeli telefon pochodzi z polskiego rynku to nie będzie problemu z gwarancją i aktualizacją
Na stronie sprzedawcy brak informacji o kraju pochodzenia telefonu oraz błędna informacja o gwarancji producenta.

nomnes napisał:
Poza tym co piszesz jest tylko jedno: prawdopodobny brak gwarancji producenta i z tego co widzę brak gwarancji sprzedawcy.

Gwarancja powinna być spisana i udostępniona. Nie masz takiego "papieru" od sprzedawcy? Możesz reklamować towar. Masz pewność że telefon nie będzie naprawiony na gwarancji producenta bo ona nie obowiązuje? Masz prawo to zareklamować u sprzedawcy i zażądać dostarczenia ważnej gwarancji producenta, tak jak to wskazał sprzedawca w ofercie.
Z rozmowy z konsultantem LG wynika jasno, że w Polsce gwarancji producenta nie uzyskam, prawdopodobnie musiałbym właśnie udać się do Niemiec lub wysłać telefon do niemieckiego serwisu (o ile w ogóle zgodziliby się na to). Mam ze sklepu "fakturę", nie mam zielonego pojęcia jaką, wygląda jak wydrukowana strona z zamówieniem, na której jest napisane "Faktura stanowi potwierdzenie właściwej jakości i kompletności zamówionego towaru ora podstawę do realizacji uprawnień gwarancyjnych." Żadnych innych papierów gwarancyjnych nie mam. W pudełku od telefonu mam tylko jeden "papier" Quick Guide po ang. i niem. oraz drugi, tylko i wyłącznie po niemiecku, "LG Electronics übernimmt gegenüber Ihrem Fachhändler die folgende Garantie" co tłumacz Google mi przetłumaczył, że jest to chyba właśnie gwarancja producenta. Szukając "Deutschland" znalazłem zdanie "Wird das LG Produkt außerhalb Deutschalnd verbracht, eingesetzt oder entsteht dort ein Fehler im Sinne dieser Garantie, kann eine eventuelle Garantieleistung nur in Deutschalnd erbracht werden.", które wg. tłumacza Google brzmi: "Jeśli produkt LG spędził poza Deutschalnd, używane lub pojawia się błąd w ramach niniejszej gwarancji, gwarancja może być możliwe, pod warunkiem tylko w Deutschalnd."

nomnes napisał:
To być reklamował brak tych czynników mimo obecności w specyfikacji na stronie produktu...
To dlaczego nie mogę reklamować mojego przypadku?

----
PS. Dziękuję wszystkim osobom udzielającym się w temacie za pomoc :) Naprawdę bardzo mi to pomaga w zrozumieniu jak działa te pokręcone prawo i może uda mi się coś ustalić z czym będę mógł "uderzyć" do sprzedawcy...

Nolias napisał:
Nie należy mi się również gwarancja producenta w Polsce, bo telefon pochodzi z Niemiec i ewentualna gwarancja producenta może być realizowana tylko w Niemczech przez niemieckie autoryzowane serwisy.
(...)To dlaczego nie mogę reklamować mojego przypadku?

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem końcówkę mojej poprzedniej odpowiedzi, bo ja niczego takiego nie sugerowałem.

PS
Nolias napisał:
(a jesteśmy w Polsce tak? i ja jestem Polakiem dla jasności)
Tak, tak, więc wszystko co jest sprzedawane w Polsce powinno być Polskie, a prawo powinno zabronić sprzedaży towarów zagranicznych.... Bzdura. Jest mnóstwo towarów przeznaczonych na inne rynki a sprzedawanych u nas.

nomnes napisał:
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem końcówkę mojej poprzedniej odpowiedzi, bo ja niczego takiego nie sugerowałem.
Sugerujesz tym, że umowa jest ok, bo nikt mi nie obiecał, że telefon będzie z polskiej dystrybucji, co za tym idzie, powinienem się cieszyć, że go mam całego i sprawnego, bo dostałem to co było w opisie... W sumie całe szczęście, że jest cały i sprawny, bo w opisie nie ma ani słowa o tym, że jest sprawny... A mogli mi przecież dać zepsuty lub używkę, co nie?

nomnes napisał:
Tak, tak, więc wszystko co jest sprzedawane w Polsce powinno być Polskie, a prawo powinno zabronić sprzedaży towarów zagranicznych.... Bzdura. Jest mnóstwo towarów przeznaczonych na inne rynki a sprzedawanych u nas.
Czy ja gdzieś napisałem, że prawo powinno zabronić? Nie. Stwierdziłem tylko, że logicznym jest, że jak kupuję w Polsce, to coś co jest na rynek polski, bo jakbym chciał kupić anglika, to szukałbym anglika i dopytywał się czy na pewno to jest anglik. Tak samo jakbym poszedł do np. MediaMarkt i pytał o laptopy, to dopytywałbym, czy są takie z niemiecką klawiaturą, bo logicznym jest, że w Polsce dostanę towar na polski rynek, a ewentualnie na życzenie pokażą mi obcy...

No chyba, że Ty chodzisz do takich sklepów, gdzie na start pokazują Ci wszystko w wersji chińskiej i wtedy celowo zaznaczasz, że chcesz produkty na polski rynek, bo po co Ci książka kucharka po chińsku lub telefon z chińskim językiem i ich parametrami.

Masz jakieś pytanie czy piszesz żeby pisać? :what:

Dostępne opcje zostały wymienione w tym wątku...

nomnes napisał:
Masz jakieś pytanie czy piszesz żeby pisać? :what:

Dostępne opcje zostały wymienione w tym wątku...
Nie zauważyłem, żebyś zaproponował jakieś konkretne rozwiązanie, od początku tylko stawiasz durnowate pytania "A nie jest? A nie było? A było tak? A umawiałeś się?". Nie wiem czy jestem w przedszkolu, czy na poważnym forum... Od innych osób za to dowiedziałem się, że do wyboru mam:
a) odstąpienie od umowy
b) kontakt z Miejskim Rzecznikiem Konsumenta.

Ale również dziękuję bardzo i za Twój wkład do tematu :) (tak, szczerze ;))

Powrót