EHIC na nazwisko panieńskie

• Autor wątku Autor wątku margaret90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margaret90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
To już kolejny mój post na temat porodu w Polsce (podczas gdy pracuję w UK). 2 miesiące temu wyrobiłam sobie kartę EHIC do której podałam nazwisko panieńskie. W zeszłym tygodniu wyszłam za mąż, moje nazwisko się zmieniło jednak jeszcze nie odebrałam nowego dowodu osobistego (odbiorę dopiero po powrocie do Polski w momencie gdy przejdę na urlop macierzyński). Podczas porodu będę posługiwała się już nowym nazwiskiem dlatego zastanawiam się czy moja karta EHIC z nazwiskiem panieńskim będzie respektowana w Polsce? Czy muszę wystąpić o nową? Jeśli powinnam ją uaktualnić to czy gdzieś jeszcze mam zmienić swoje dane? Wszędzie w UK używam nazwiska panieńskiego

Skoro wszedzie uzywasz nazwiska panienskiego to wszedzie nalezy zmienic to nazwisko na nowe. Karte EHIC dostaje sie w ciagu tygodnia, dlaczego nie zlozysz o nowa? Nawet jesli strona angielska nie bedzie miala z tym klopotu ze masz na stare nazwisko to spodziewam sie ze w Polsce moga byc klopoty z tym zeby przekonac personel szpitalny ze to ty jestes wlascicielka tej karty.

Ostatnia edycja:
Tylko cały problem tkwi w tym, że nie mam jeszcze nowego dowodu osobistego. Odbiorę go dopiero w momencie gdy przejdę na maternity i wróce do Polski. Wydaje mi się, że będzie mi on potrzebny do zmiany nazwiska w różnych instytucjach. Może ktoś orientuje się jakie dokumenty musze przedstawić zmieniając swoje nazwisko w:
- Ravenue
- NHS

w revenue i wszedzie wystarczy akt slubu jesli masz angielski.
ja tak zmienilam nazwisko wszedzie w banku w pracy u lekarza itp

Powrót