EKRS24 - Odrzucony wniosek podczas rejestracji spółki

• Autor wątku Autor wątku Radog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radog

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Trywialna sprawa, z jakiegoś powodu przeoczyliśmy i nie wpisaliśmy nazwy ulicy przy której zarejestrowana jest spółka. Wniosek więc został odrzucony.

Nie mam możliwości edycji wniosku, więc czy muszę ponownie napisać wniosek?

I co się stanie jeśli "oleję" sprawę, czy wówczas proces tworzenia spółki zostanie anulowany, spółka nie zostanie utworzona a pieniądze zwrócone na konto?

Proszę dokładnie sprawdzić - sąd prawdopodobnie zwrócił wniosek, wtedy należy złożyć drugi, poprawiony. Pieniądze z pierwotnego zostaną zwrócone, aczkolwiek trochę to potrwa.

Natomiast jeżeli faktycznie został odrzucony, to pieniądze przepadły i występują prawdopodobnie braki niemożliwe lub trudne do usunięcia.
Natomiast przesłanki do odrzucenia są następujące:
Przepis prawny:
1) jeżeli droga sądowa jest niedopuszczalna;
2) jeżeli o to samo roszczenie pomiędzy tymi samymi stronami sprawa jest w toku albo została już prawomocnie osądzona;
3) jeżeli jedna ze stron nie ma zdolności sądowej albo jeżeli powód nie ma zdolności procesowej, a nie działa za niego przedstawiciel ustawowy albo jeżeli w składzie organów jednostki organizacyjnej będącej powodem zachodzą braki uniemożliwiające jej działanie.
Z treści postu nie widać, aby takowa wynikła, tak więc stawiam na zwrot.

Adam2137 napisał:
Z treści postu nie widać, aby takowa wynikła, tak więc stawiam na zwrot.

Istotnie, przepraszam, nie jestem zaznajomiony z terminologią i zinterpretowałem "zwrot" jako odrzucenie. Wniosek, jak Pan słusznie zauważył, istotnie został "zwrócony"

Jako że nie zależy mi na czasie i w zasadzie na rękę byłoby założenie Spólki w nieco późniejszym terminie, czy muszę podejmować jakiekolwiek działania, czy po prostu po 7 dniach automatycznie procedura tworzenia Spółki zostanie anulowana, a pieniądze zostaną za jakiś czas zwrócone na konto z którego dokonano wpłaty?

Umowa spółki zawarta online zostaje rozwiązana, jeżeli zgłoszenia nie dokonano w ciągu 7 dni. W tym zakresie nie trzeba podejmować żadnych działań. Wpłata zostanie zwrócona w teorii niezwłocznie, ale w praktyce trochę to trwa (nawet do kulku miesięcy).

Powrót