Eksmisja ekspartnera

• Autor wątku Autor wątku FrauFrau
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FrauFrau

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

zwracam sie z prosba o porade.
Moja sytauacja jest trudna. Mam dwoje malych dzieci, jestem na ALG I, ale do sierpnia chodze do szkoly i nie chce juz mieszkac z ojcem dzieci. Konkretnie-chcialabym by on sie wyprowadzil, czego on zrobic nie chce. Jest czlowiekiem agresywnym (slownie i fizycznie), ale nigdy nie byla wzywana policja. Mnie na wyprowadzke najzwyczajniej nie stac, mam na koncie zadluzenie, bo wiekszosc naszych wspolnych rachunkow oplacam ja, on posiada troche oszczednosci (ok.2-3 tys.€). Poza tym nie chce robic w zyciu dzieci jeszcze wiekszej rewolucji, tzn. nie dosc, ze rozlaka z ojcem,to jeszcze nowe miejsce zamieszkania. On mnie straszy, ze cale wyposazenie domu porabie siekiera na pol, gdy mu mowie, ze poszukam pomocy na zewnatrz, jesli sam sie nie spakuje i nie wyprowadzi, ze zniszczy mnie i moje zycie, ze go popamietam. Ze sie nie wyprowadzi, bo tu cytat 'nie po to malowalem sciany, zeby sie wyprowadzac'. Nie jestemy malzenstwem, on od dwoch lat ma obywatelswo niemieckie, dzieci podwojne, ja tylko polskie. Jestem w Niemczech od 5 lat. Gdzie moge udac sie po pomoc i czy jest mozliwosc prawna, by sklonic go do wyprowadzki?

Na kogo jest umowa o wynajem mieszkania podpisana??? Jesli na niego, to nie ma Pani szans!!! Musi Pani sie sama wyprowadzić.
Co z Pani niemieckim językiem, na jakim poziomie?
Jest wiele instytucji, które pomagają kobietom w takiej sytuacji. Niech Pani wpisze w internet Frauen fur Frauen i miasto, Diakonie, Caritas.Jak Pani nie mówi po niemiecku, to Polska Misja Katolicka.
Jeśli on jest agresywny, czemu nie zadzwoni Pani po policje. Wtedy zostanie założona tzw. niebieska karta, jeszcze jeden jego ruch i przyjedzie jeszcze raz policja i będzie frunął z mieszkania na zbity pysk.

Jak Pani ma zadłużenie i widnieje w systemie dłużników Schufa, to mieszkania nikt Pani nie wynajmie. Chyba, że prywatnie, gdy Vermieter nie sprawdza lub nie wymaga Schufy, ale to już rzadkość.

Poza tym niech pani postępuje ostrożnie, żeby przez to wszystko dzieci Jugendamt nie zabrał. Bo jak ktoś z sasiadów zgłosi, że sa awantury, a Pani nie reaguje, nie wzywa policji, to moze się to zakończyć odebraniem dzieci.

Nie bać się dzwonić na policję!!!

Umowę podpisaliśmy oboje, moje nazwisko widnieje jako pierwsze. Mój niemiecki jest na poziomie B1, uczę się dalej. Nie wiem czy widnieje w Schufa, zadłużenie mam na koncie w banku z powodu małych przychodów a sporych wydatków (praktycznie wszystkie rachunki), Wohngeld przychodzi na jego konto.
Próbowałam dzwonić na policję, to albo rzucał moim telefonem o ścianę, albo odlaczal kabel od stacjonarnego.
Naprawdę nie chcę się stąd wyprowadzać, bo czuję, że to nie ja powinnam.

Zawsze jest rozwiązanie z kazdej sytuacji. Jak będziesz miała jeszcze raz taką sytuację, gdzie w gre wchodzi przemoc, znecanie sie, wyjdź do sasiadów i poproś o telefon na policję. Przy okazji zyskasz świadków.Poza tym zawsze możesz pójść na policję, nie musisz dzwonić, jesli to nie mozliwe. trzeba tylko chcieć zrobić pierwszy krok. On szybko spotulnieje jak zobaczy Panów w czarnych mundurkach.W Wohngeldstelle zgłoś sytuację, jeśli to Ty płacisz za mieszkanie. Weż wyciag z konta, powiedz, że on się nie dokłada do niczego i chciałas nr konta do przelewu zmienić.
Jeśli masz małe dzieci tak jak piszesz, to najlepszym rozwiazaniem dla Was będzie, jeśli pójdziesz do Jugendamtu i poprosisz o rozmowę. Opowiedz prawdę, co się w domu dzieje i zapytaj o możliwe rozwiazania.
Idź do JobCenter tam tez zapytaj, co masz zrobić, żeby uzyskać jakąkolwiek pomoc, skoro Ci nie starcza na życie.Nawet jak masz ALGI, ale jest niski, można wniosek w JobCenter złożyć o wyrównanie do osiagnięcia minimum socjalnego.

Powrót