Eksmisja -pomocy

• Autor wątku Autor wątku kamaetna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamaetna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie . Piszę z prosby mojej przyjaciółki która zaczyna wątpić we wszystko co nazywa sie sprawiedliwosc. Otóż jest rozwód z winy męża (alkohol ,zaniedbywanie rodziny ) .Wyrok zaoczny.Przy rozwodzie sąd orzeka o eksmisji bez prawa do socjalu. Zamieszkuja razem 1/3 domku zapisaną na moją przyjaciółke (darowizna od rodzonej siostry ). Troje dzieci 18 .13 ,11 lat . Eksmałżonek żyje nadal jakby nic się nie stało .Używa wszystkiego ,nie płacąc za nic. Popija alkohol kiedy mu się podoba .Opowiada o swoich ekscesach ze swoja nową przyjaciólką , nie zwracajac uwagi na nikogo. Odnosi się wólgarnie do mojej bliskiej rodziny. Policja rozkłada ręce i w niczym jej nie pomaga . A wizyty są na porządku dziennym. Przyjaciółka z nadanym wyrokiem klauzuli wykonalności udała się do komornika. Ten wystosował odpowiednie pismo ,do którego eks małżonek niezastosował się. Komornik zaprzestał jakich kolwiek dalszych posunięć. W zapisie kodeksu cywilnego jest powiedziane że komornik może eksmitować w przypadku orzeczenia bez prawa do socjalu . do pomieszczenia tymczasowego . Nie jest to do końca zrozumiałe . Co mozna dalej robić .Przyjaciólka traci nadzieję na spokojne dalsze życie . Bo jak tu żyć u boku kogoś ,kto stał się zupełnie obcy. Proszę o pare wskazówek , Dziękuje w imieniu przyjaciółki i pozdrawiam. Mariola G.

Komornik nic nie zrobi. Blokuje Panią przepis art.1046 §4 k.p.c. - musi byc pomieszczenie tymczasowe.
Proponuję udać się szybko do burmistrza/prezydenta miasta. Gmina powinna podstawić pomieszczenie tymczasowe. Skoro jest alkoholikiem urzędnik powinien pomóc w trybie szybszym niż stosowanym do l.s. Proszę pamiętać, że gmina może skorzystać z wariantu 1 mieszkanie - kilku lokatorów, w teorii jest pięknie, ale nikły procent gmin stosuje ten manewr.
Dodatkowo trzeba wyliczyć opłaty jakich eksmałżonek nie wnosi/ł, przyszykować wezwanie do zapłaty, a następnie pozew.
Co z alimentami?

Jeżeli chodzi o alimenta nie płaci na żadne dziecko .Ma zasądzone przez sąd. Tłumaczy się tym że np. lodówka ,telewizor i inne rzeczy bedzie posiadać wzamian za alimenta. Nie obchodzą go dzieci wogóle.

Powrót