Eksmisja w okresie ochronnym

• Autor wątku Autor wątku Nemezis123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nemezis123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam eksmisje z lokalu gdzie byłam właścicielem zostało mieszkanie zlicytowane i teraz komornik przysłał eksmisje choć nie otrzymałam prawa do lokalu socjalnego komornik w piśmie przysłał termin i lokal tymczasowy który podał nowy właściciel do przeniesienia mnie tam pytanie czy komornik w okresie ochronnym od 1listopada do marca może wykonać taka eksmisje ??

Skoro został wskazany lokal, to można eksmitować w tym czasie. Tak stanowi art. 16 ustawy o ochronie praw lokatorów.

No właśnie jeden artykuł mówi ze nie można a drugi tak i teraz nie wiem co robić bo jest jeszcze nadal zrobiona jest skarga w sądzie złożona na lokal tymczasowy która nie została rozstrzygnięta a u komornika przed eksmisją została sprawa zawieszona gdyż właściciel lokalu chyba się przestraszył ze zamieszkam w jego lokalu w którym on mieszka i podał mi się wydaje na odczepnego w wniosku u komornika
Przez dwa miesiące był spokój nikt nie pisał aż do dziś kiedy znowu mnie komornik nachodzi w domu oczywiście nie było mnie w domu ale zostawił karteczkę z wezwaniem dlatego pytam państwa bo sam nie znam się na tych kruczkach a dwie ustawy są tak naprawdę sprzeczne między sobą

Rewe napisał:
Lokal wskazano...
Nie. Wskazano pomieszczenie tymczasowe.
Zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów pomieszczenie tymczasowe to nie jest lokal o którym mowa w art. 16 w/w ustawy.
Powyższa ustawa rozróżnia pomieszczenie tymczasowe od lokalu.

Pomieszczenie tymczasowe wskazuje gmina. A tu wyraźnie mowa o lokalu wskazanym przez wnioskodawcę.

art. 1046 § 5. Komornik nie może wstrzymać się z dokonaniem czynności, jeżeli wierzyciel lub dłużnik albo osoba trzecia wskaże pomieszczenie odpowiadające wymogom tymczasowego pomieszczenia.

Amadis, według mnie można przeprowadzić eksmisję do pomieszczenia tymczasowego wskazanego przez wierzyciela, ale nie w okresie zimowy, ponieważ tu ma zastosowanie ograniczenie wynikające z art. 16 ust. o ochronie praw lokatorów.
Zauważ iż pomieszczenie tymczasowe ma być wynajęte na okres od miesiąca czasu do maksymalnie 6 miesięcy.
Gdyby można eksmitować do pomieszczenia tymczasowego w zimie, to ograniczenie z art. 16 byłoby fikcją, ponieważ i tak dłużnik w większości przypadków pozostawałby na zimę bez dachu nad glową.
Jeżeli można eksmitować do pomieszczenia tymczasowego wynajętego na miesiąc czasu, to dlaczego nie przeprowadzić eksmisji w zimie do schroniska dla bezdomnych.
Wydaje mi się, iż czasami warunki w schronisku mogą być lepsze niż w nie jednym pomieszczeniu tymczasowym.
Ja bym nie eksmitował do pomieszczenia tymczasowego w zimie, chyba że umowa na takie pomieszczenie kończyła by się po dniu 31 marca.
I jeszcze jeden problem, umowę na najem pomieszczenia tymczasowego musi podpisać dłużnik, jeżeli podpisze taką umowę to według mnie wyraża też zgodę na eksmisję do takiego pomieszczenia.

Powrót