Amadis, według mnie można przeprowadzić eksmisję do pomieszczenia tymczasowego wskazanego przez wierzyciela, ale nie w okresie zimowy, ponieważ tu ma zastosowanie ograniczenie wynikające z art. 16 ust. o ochronie praw lokatorów.
Zauważ iż pomieszczenie tymczasowe ma być wynajęte na okres od miesiąca czasu do maksymalnie 6 miesięcy.
Gdyby można eksmitować do pomieszczenia tymczasowego w zimie, to ograniczenie z art. 16 byłoby fikcją, ponieważ i tak dłużnik w większości przypadków pozostawałby na zimę bez dachu nad glową.
Jeżeli można eksmitować do pomieszczenia tymczasowego wynajętego na miesiąc czasu, to dlaczego nie przeprowadzić eksmisji w zimie do schroniska dla bezdomnych.
Wydaje mi się, iż czasami warunki w schronisku mogą być lepsze niż w nie jednym pomieszczeniu tymczasowym.
Ja bym nie eksmitował do pomieszczenia tymczasowego w zimie, chyba że umowa na takie pomieszczenie kończyła by się po dniu 31 marca.
I jeszcze jeden problem, umowę na najem pomieszczenia tymczasowego musi podpisać dłużnik, jeżeli podpisze taką umowę to według mnie wyraża też zgodę na eksmisję do takiego pomieszczenia.