Eksmisja włamywaczy

• Autor wątku Autor wątku Staś12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Staś12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, mam pytanie, jak to jest jak ktoś włamie się do mieszkania i powie, że tu mieszka. Słyszałem, że takich ludzi trzeba wyrzucać dopiero za zgodą sądu. Ale z drugiej strony, można przecież zadzwonić na policję i zgłosić po prostu włamanie. Czy jest jakiś czas, po którym włamywacz staje się potencjalnym lokatorem i trzeba go dopiero eksmitować ? Byłbym wdzięczny za odp, bo jestem po prostu ciekawy :)

Prawo do zamieszkania wynika z tytułu prawnego do lokalu. Jeżeli włamywacz okaże się takowym to będzie lokatorem.

Ale jeśli on samowolnie zajął to mieszkanie, bo mnie nie było tam powiedzmy miesiąc i tam mieszka, to możma po prostu zadzwonić na policję i oni go zabiorą, czy trzeba dopiero złożyć pozew cywilny ?

Chodzi Ci o sytuację, w której włamywacz pod nieobecność właściciela zamieszkał w lokalu i pomimo powrotu właściciela nie chce mieszkania opuścić?
Mało to prawdopodobne i brzmi niewiarygodnie.

No czasami na pewno się zdarza :), ale gdyby coś takiego się jednak stało, to da się go po prostu wyrzucić przez policję i oskarżyć o włamanie ?
Czy trzeba było by się dopiero starać o eksmisję ?

Jeżeli doszło do przestępstwa to policja sprawą się zajmie. Nie ma potrzeby eksmisji.

Powrót