Eksmisja z lokalu - kwestia komornika

• Autor wątku Autor wątku Hausi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hausi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!!!
Mam pytanie, na które bardzo pilnie potrzebuję jasnej odpowiedzi! W moim mieszkaniu jest zameldowany bardzo uciążliwy "lokator" z prawem do jednego z pokoi. Nie płaci ani złotówki, nabijając horendalne rachunki, które ja muszę spłacać, okrada mnie, dręczy psychicznie i fizycznie moją rodzinę. Wobec takiej sytuacji złożyłem do sądu pozew o eksmisję i wygrałem sprawę, zaś sąd zwolnił mnie z kosztów procesu, a także z obowiązku szukania temu Panu mieszkania zastępczego, czy spłacania go. Moje pytanie brzmi: co dalej? Ów Pan nie odwołał się od wyroku, w wyniku czego ten uprawomocnił się. Pan jednak nie chce dobrowolnie opuścić lokalu. Co mam zrobić? Czy w takiej sytuacji powinienem się zwrócić do komornika? Czy ja mam pokrywać koszty eksmisji przez komornika? Ile to będzie kosztować?
Dzięki za odpowiedź....

rosos - ... bez komentarza

hausi: uoksie
[lex:27mutocn]Art. 49a. Wszczęcie egzekucji i postępowania o zabezpieczenie świadczeń niepieniężnych uzależnione jest od uiszczenia przez wierzyciela opłaty stałej.[/lex:27mutocn][lex:27mutocn]Art. 51. 1. Opłata stała wynosi 40% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego za:
1) wprowadzenie w posiadanie nieruchomości i usunięcie z niej ruchomości; w przypadku przedsiębiorstw handlowych i przemysłowych opłatę pobiera się od każdej izby składającej się na pomieszczenie przedsiębiorstwa,
2) wprowadzenie zarządcy w zarząd nieruchomości lub przedsiębiorstwa oraz za wprowadzenie dozorcy w dozór nieruchomości,
3) opróżnienie lokalu z rzeczy lub osób, z tym że odrębną opłatę pobiera się od każdej izby.
2. Przy opróżnianiu lokali mieszkalnych nie pobiera się odrębnej opłaty od pomieszczeń stanowiących: przedpokoje, alkowy, korytarze, werandy, łazienki, spiżarnie, loggie i podobnych.
[/lex:27mutocn]40% od każdej izby = ok. 760 zł
[lex:27mutocn]Art. 58a. Nieuiszczenie opłaty, o której mowa w art. 49a, w terminie 7 dni od dnia otrzymania przez wierzyciela wezwania do zapłaty, powoduje zwrot wniosku lub odmowę dokonania czynności.[/lex:27mutocn]
To nie są jeszcze wszystkie koszty jakie musi ponieśc wierzyciel (ślusarz, transport, opłata za czynności w asyście policji, koszty związane z pomieszczeniem tymczasowym itp).

Uzupełniając odpowiedź przedmówcy, innymi słowy za izbę uważa się pokój i kuchnię. W kancelarii,w której pracuje prócz opłatę od ilości izb wzywa się o ok 500 zlotych za asystę policji. Osoba obowiązana do opróżnienia lokalu ma następnie obowiązek koszty te zwrócić.
Jeżeli sąd uznał, że przysługuje osobie prawo do lokalu socjalnego, to obowiązek jego zapewnienia spoczywa na gminie.

Powrót