Eksport samochodu na ukrainę????

• Autor wątku Autor wątku Kasiulaaa343453
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasiulaaa343453

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam,
Znajomy namawia mnie na takie coś.
Dokona upoważnienia notarialnego na mnie samochodu i abym przewiozła go za granicę na ukrainę.

Czy jesli to zrobię to:
1) Ponownie będę mogła pojechać na ukrainę włąsnym samochodem np. do lwowa? wpuszczą mnie?
2) Czy jakieś kary mogę otrzymać???
3) Jakie inne konsekwencje mogę miec????

Niech sam wiezie.
Bo jak Pani wjedzie samochodem, a potem nie wyjedzie nim, lecz innym środkiem lokomocji, to.... Może przypomina Pani słynną historię sprzed paru lat, gdy pewna Pani pojechała jeepem na Białoruś, a potem miała ogromne kłopoty natury prawnej i materialnej?

On też wiezie.
Tylko wole się zapytać w sieci m.in państwa bo bardziej zaufam wielu osobom niż jednej...
To co mówisz rws-92 to są przypuszczenia tak mi się wydaje. Rozumiem twoją obawę ale chodzi mi praktycznie jak to się odbywa od osoób, które trochę w tym temacie są.
Chce po prostu być pewna tego.

To nie jest eksport.
Niech sprzeda ten samochód obywatelowi Ukrainy na terenie Polski - zgodnie z wymogami prawa. I niech ten obywatel sam ten nabyty samochód wywiezie.
Ponieważ Pani wszystkiego nie pisze, domniemuję, że chodzi o proceder utworzenia współwłasności z obywatelem Ukrainy. Ale wszelkich manipulacji niech dokonuje właściciel samochodu, a nie Pani na podstawie upoważnienia.

Powrót