Ekspres do kawy - problem z pomylona przesyłką i gwarancją

• Autor wątku Autor wątku Herbi237
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Herbi237

Ekspres wart 1200zł wiec grosze, ale chce się zabezpieczyć na przyszłość w sprawie gwarancji. Jestem w 99% pewien ze ekspres mój trafił w obce ręce, co narusza warunki gwarancji. Mam prawo zażądać zwrotu pieniędzy lub wymianę na 100% nowy ekspres? Jak mam się zachować w mojej sytuacji? Oto krótki opis:

1. Odesłałem na naprawę gwarancyjną ekspres do autoryzowanego serwisu, który podał mi sprzedający ekspres na allegro.
2. Po naprawie ekspresu serwis wysłał do mnie paczkę. W przesyłce, którą dostałem były dokumenty na moje nazwisko, a ekspres nie był mój, więc mam prawo pomyśleć, że serwis chciał mnie oszukać i gdyby nie to ze sam sprawdziłem numery seryjne nikt się na serwisie nie zorientował.
3. Po zgłoszeniu do serwisu, przeprosili za pomyłkę i chcą żebym zwrócił kurierem (na ich koszt) ekspres, ale dopiero wyślą mój ekspres jak otrzymają ten swój zwrócony przeze mnie. Na moją prośbę, żeby wysłali mi zdjęcie z datą ze mój ekspres jest fizycznie u nich w serwisie dostałem informacje od nich:
„Okazało się, że sprzęt został dopiero wysłany do klienta. Dzwoniliśmy do niego przed otrzymaniem paczki. Klient jej nie rozpakował. Paczka z Pana urządzeniem będzie u nas w dniu jutrzejszym.”
Ich wersja nie jest dla mnie wiarygodna. Prosiłem w dniu otrzymania przesyłki o zdjęcie/dowód ze ekspres jest u nich, a nie ze ktoś otrzymał mój ekspres (obcy) i użytkował ekspres, co narusza warunki gwarancji.
4. Jestem ugodowym człowiekiem i chciałem zwrócić ekspres, ale wkurzyli mnie tym ze czekam za ekspresem, a oni mi Pisza ze dopiero jak ja pierwszy zwróce to oni dopiero mi odeślą mój, jakbym ja był oszustem, a to ich pomyłka i nie moja wina ze przysłali mi zły.

Nie bardzo wiem co tu narusza warunki gwarancji, ale chyba naturalne jest, że odsyłasz im nie swoją własność?

Powrót