Ekwiwalent za wykorzystanie a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Vonbeckham
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vonbeckham

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry, przejdę do sedna.

Chciałbym zatrudnić grafika na umowie o pracę, ale czego się obawiam to tego, iż wykorzystane przez niego grafiki będą na licencji (zwłaszcza grafika na stronie internetowej). Pytanie, czy jest możliwość zabezpieczenia się przed takim działaniem pracownika? Np. umieszcza na stronie internetowej grafikę chronioną licencją. Czy na przykład można wypłacić mu ekwiwalent za użycie jego sprzętu i grafik i dodać do umowy zapis, że wszelkie użyte materiały i GRAFIKA są jego własnością, a za użycie tych materiałów i grafik otrzymuje ekwiwalent w wysokości x? Ma to w ogóle sens prawny, czy niezbyt i taki zapis w umowie o pracę byłby po prostu nieważny? Ergo: Co bym nie zrobił, to ja odpowiadam w pierwszej kolejności i dopiero potem mogę dochodzić roszczenia od pracownika, czy jest możliwość uchronienia się przed naruszeniem licencji przez pracownika w jakiś sposób?

Vonbeckham napisał:
... Chciałbym zatrudnić grafika na umowie o pracę, ale czego się obawiam to tego, iż wykorzystane przez niego grafiki będą na licencji ...
Jego utworu będą utworami pracowniczymi, pracodawca nabędzie autorskie prawa majątkowe z mocy ustawy w momencie przyjęcia utworów: Art. 12. UoPAiPP. To pracodawca powinien nabywać licencje do cudzych utworów wykorzystywanych przez pracownika.

Ostatnia edycja:
A jeżeli grafik użyje cudzych materiałów, a pracodawcę okłamie twierdząc iż są one jego własnością? Myślę, że o to chodzi autorowi pytania.

To odpowiadać będą obydwaj, na początek pracodawca, a w stosunku do pracownika może dochodzić roszczeń na drodze cywilnej. Prawa autorskie można naruszyć nawet nieumyślnie.

Powrót