Ekzekucja komornicza bez podstawy prawnej.

• Autor wątku Autor wątku kingus221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingus221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Egzekucja komornicza bez podstawy prawnej.

Witam. Sprawa wgląda następująco. Komornik z miasta X zajął mi rachunek bankowy. Po kontakcie z komornikiem, ustaliłam iż jest to stara sprawa, nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym doręczony w trybie art.139kpc wydany wraz z klauzulą wykonalności na stare nazwisko. Jako, że już taką sprawę miałam i skutecznie wywalczyłam uchylenie klauzuli wykonalności, chodziło o zarzut dostarczenia w trybie art. 139kpc nie dość, że na stary adres to jeszcze złe nazwisko. Nazwisko zmieniłam przed wydaniem nakazu zapłaty co skutkowało tym, że klauzula jak i nakaz zapłaty były wadliwe i nie powinny wywoływać skutków prawnych. Zmiana nazwiska w 2012r a nakaz zapłaty z 2015r. klauzula została uchylona a komornik zszedł z konta.
Teraz sprawa się powtórzyła w innej sprawie, Komornik jak na wstępie z miasta X zajął konto, złożyłam więc skargę na orzeczenie referendarza sądowego. Ten klauzulę uchylił, więc komornik z konta zszedł w lutym tego roku. Jakie było moje zdziwienie gdy tydzień temu zajęto ki rachunek bankowy, tym razem komornik z miasta Y, dziś dostałam pismo od komornika o rozpoczęciu egzekucji. Co ciekawe dołączył on do dokumentów nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z adnotacją "prawomocność z klauzulą" oraz klauzulę wykonalności z adnotacją "uchylono", oczywiście poświadczył to swoją pieczątką.
Byłam u niego, przyjął do wiadomości i będzie to wyjaśniał. Pokazałam mu pismo od komornika z miasta X który to postępowanie zakończył w związku z uchyleniem klauzuli.
Pytanie więc następujące, co mogę jeszcze zrobić odnośnie komornika który wszczął postępowanie egzekucyjne bez podstawy prawnej co też przyklepał pieczątką. Czy komornik nie złamał w tym przypadku prawa? Ja mam teraz blokadę na rachunku, a on twierdzi, że problemu nie widzi bo to zweryfikuje i w przeciągu dnia zejdzie z konta, to tez oczywiście jest fikcją. Jemu się wydaje, że zejście z konta trwa tyle samo co jego zajęcie, sam stwierdził, że dzieje się to z minuty na minutę. Jak mu to wytłumaczyłam i że bank odblokuje rachunek dopiero za tydzień może dwa, to powiedział, że nie wie o co chodzi bo nigdy długów nie miał więc nie wie co się wtedy czuje i jak to wygląda.

Ostatnia edycja:
1. był pozew;
2. wydano nakaz zapłaty;
3. nakaz się uprawomocnił;
4. nadano klauzulę wykonalności;
5. wszczęto postępowanie egzekucyjne;
6. uchylono postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności do nakazu zapłaty;

jak zakończyła się sprawa w sądzie?, czy nakaz został wydany przez SR w Lublinie tzw (e-sąd) czy też SR z twojego miasta?

Skoro wierzyciel przedstawił komornikowi uchyloną klauzulę wykonalności należałoby się tutaj zastanowić czy nie doszło do przestępstwa art 286KK

Komornik stwierdził, że jedyne co może zrobić to obciążyć wierzyciela opłatą w wysokości 200 zł. Powiedział, że innych instrumentów jako organ egzekucyjny nie ma. Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym został wydany przez e-sąd (maj 2015r), doręczony w trybie art.139 na adres pod którym od 3 lat nie mieszkałam + na stare nazwisko które zmieniłam 3 lata przed wydaniem nakazu zapłaty. Następnie została wydana klauzula wykonalności (lipiec 2015r). Wierzyciel w lutym 2024 wystąpił do pierwszego komornika o wszczęcie egzekucji. Gdy zajął konto, skontaktowałam się z nim i przystąpiłam do działania. Złożyłam skargę na orzeczenie referendarza sądowego który wystawił nakaz zapłaty w e-sądzie podnosząc to, że zmieniłam nazwisko przed wydaniem nakazu zapłaty. Referendarz klauzulę wykonalności uchylił. Komornik odstąpił od egzekucji uzasadniając swoja decyzję tak: "Komornik stwierdził, że tytuł wykonawczy będący podstawą egzekucji został pozbawiony wykonalności postanowieniem Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie"
W tym miesiącu konto zostało zablokowane ponownie tym razem przez komornika właściwego dla mojego miejsca zamieszkania. Po otrzymaniu pisma od komornika, stwierdziłam, że dotyczy to tego samego roszczenia, dodatkowo komornik dołączył do pisma Nakaz Zapłaty w postępowaniu upominawczym ze statusem "prawomocność z klauzulą", oraz klauzulę wykonalności ze statusem "uchylono".
Po mojej interwencji był bardzo zdziwiony, stwierdził, że sprawdzał w EPU (jeśli dobrze pamiętam nazwę) i tam nic na ten temat nie było. Powiedział, że zajmie się sprawą, że wyśle zapytanie do sądu, a jeśli się potwierdzi to obciąży wierzyciela opłatą w wysokości 200zł. Nie interesuje go to, że blokując mi konto, utrudnia mi życie, powiedział, że nie jest wykluczone, że ta firma która dochodzi roszczenia nie zawnioskuje o egzekucję u innego komornika. Jak go zapytałam czy można coś z tym zrobić, stwierdził że trzeba jeździć z dokumentami i wyjaśniać, że blokada konta dla niego to nie problem bo środki które tam wpływają i tak nie podlegają zajęciu. na pytanie, a co jeśli będę chciała sprzedać laptopa na popularnym portalu i bank mi kasę zablokuje już odpowiedzieć nie potrafił.

Lovor napisał:
Skoro wierzyciel przedstawił komornikowi uchyloną klauzulę wykonalności należałoby się tutaj zastanowić czy nie doszło do przestępstwa art 286KK

Ale kto by się dopuścił tego przestępstwa? Komornik czy wierzyciel? Bo przypomnę, że komornik do dokumentów które mi przysłał dołączył nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, oraz klauzulę wykonalności. Oba dokumenty "sygnowane" pieczątką komornika. Więc teraz pytanie kto ewentualnie popełnił przestępstwo? Wierzyciel który przysłał dokumenty do komornika, czy komornik który na podstawie tych dokumentów nie powinien wszcząć egzekucji?

masz konto na e-sądzie? - jeżeli tak, to pobierz całe akta z sądu na dysk a tam zapewne będzie postanowienie o uchyleniu klauzuli wykonalności oraz o utracie mocy w całości nakazu zapłaty, jeżeli status nakazu jest uchylony, to komornik nie powinien nawet wniosku wierzyciela przyjmować tym bardziej, że komornicy mają możliwość sprawdzenia tego nakazu zapłaty.

Na e-sądzie wygląda to tak, że jedyne akta jakie tam są to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym ze statusem "prawomocność z klauzulą" i drugi dokument to klauzula wykonalność ze statusem "uchylono". Nic tam więcej nie ma. Komornik twierdzi, że sprawdzał w EPU i tam mu nie wyszło, że uchylono. Natomiast pierwszy komornik w lutym tego roku odstąpił od egzekucji ze względu na to, że tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności postanowieniem SR Lublin-Zachód.

kingus221 napisał:
Na e-sądzie wygląda to tak, że jedyne akta jakie tam są to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym ze statusem "prawomocność z klauzulą" i drugi dokument to klauzula wykonalność ze statusem "uchylono". Nic tam więcej nie ma.
zaloguj się na e-sąd, po czym jest coś takiego jak "Dołącz do sprawy" na głównej stroni lub przy nakazie, jak otrzymasz dostęp do sprawy, to będziesz miała widoczne całe akta danej sprawy, kod jaki potrzebujesz to kod znajdujący się w prawym górnym rogu nakazu.

Muszę się zarejestrować na e-sąd bo póki co korzystam z kodów tych które są w prawym górnym rogu nakazu. Komornik wczoraj zszedł z konta, czyli zareagował wyjątkowo ekspresowo. Najwyraźniej wiedział doskonale co zrobił, że działa bez podstawy prawnej. Muszę i tak założyć konto na tym e-sądzie, bo nie wiedziałam, że wtedy będę mieć dostęp do pełnych akt sprawy. Myślałam, że po wpisaniu kodu, wyświetli mi się wszystko co tam się znajduje, a nie tylko nakaz zapłaty i klauzula wykonalności.
Czy jeśli klauzula została uchylona, to ja teraz muszę coś jeszcze pisać do e-sądu, czy mogę uznać sprawę za załatwioną?

kingus221 napisał:
Czy jeśli klauzula została uchylona, to ja teraz muszę coś jeszcze pisać do e-sądu, czy mogę uznać sprawę za załatwioną?
jeżeli sprawa jest po twojej myśli, to nic nie piszesz do sądu, ale najpierw załóż sobie konto i zobacz co w sprawie piszczy i jak się zakończyła.

Powrót