Elektroniczna dokumentacja medyczna, kilka wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku Malownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie odnośnie:
https://oilgdansk.pl/aktualnosci/elektroniczna-dokumentacja-medyczna-przygotowania-do-2019-roku/

W przychodni w której chodzę do psychiatry informatykiem jest ktoś, kogo znam i ta osoba mniej więcej wie, że się tam lecze.
Czy po wejściu tej ustawy w życie to wszystko o czym mówię/mówiłem na wcześniejszych wizytach psychiatrze i co on tam zapisuje w karcie będzie w systemie elektronicznym? Czy ta znajoma mi osoba będzie to w stanie podejrzeć? Mam tam wiele osobistych i nawet wstydliwych rzeczy w tych rozmowach z psychiatra...

Zastanawia mnie takze, co z dotychczasową dokumentacja. Będą ja przerzucac do systemu?
I czy np. z tego ogólnopolskiego systemu każdy pracownik w PL będzie miał dostęp do tego, co ja marudzę psychiatrze?

Wybaczcie, jestem nerwicowco - depresantem i mnie to gnębi, będę wdzięczny za pomoc.

Pozwolę sobie podbić moje pytanie nerwicowca z jeszcze jednym aspektem:

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180000941/O/D20180941.pdf

Nie pada tutaj w tym rozporządzeniu nigdzie słowo "historia choroby".

Czy zatem tak jak pisałem wcześniej w tej prawniczej "mowie" z tego linku wyżej jest gdzieś zakopana informacja, że elektroniczna dokumentacja medyczna, to także te szczegóły, które mówie psychiatrze/psychologowi, albo skany tego, co mówiłem na dotychczasowych wizytach?

Wybaczcie zawracanie tyłka ;)

Lekarzy obejmuje tajemnica i nie mają prawa zdradzać takich informacji osobą trzecim bez zgody.

Nie wiem natomiast jak wygląda archiwizacja takich notatek itp. Obawiam się, że inne osoby pracujące w przychodni mogą mieć do tego wgląd.

1. Elektroniczna dokumentacja medyczna może zawierać historię choroby, a w historii choroby umieszcza się w szczególności istotne dane z wywiadu lekarskiego. Po więcej szczegółów odsyłam do art. 30 ustawy z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, tj. z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 1318 )

2. Niezależnie od formy prowadzenia dokumentacji (papierowo, czy elektronicznie) pewni pracownicy placówki mają dostęp do jej treści. Jest to konieczne do obsługi administracyjnej.

Powrót