Elektroniczne postępowanie upominawcze

• Autor wątku Autor wątku Mały176
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mały176

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
W dniu wczorajszym otrzymałem pismo (zwykły list) ,,Ostateczne wezwanie do zawarcia ugody " w którym czytamy; zawiadamiamy iż w związku z brakiem spłaty zadłużenia (z 1999 r.)wynikającego z umowy nr. .... zawartej z CANAL+ Kancelaria Prawna ........ w dn. 2013,02,07 skierowała do VI Wydziału Cywilnego Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew o zapłatą kwoty ...... .Oczywiście proponują wpłatę jakiejś części długu to wtedy wierzyciel (ultimo) wycofa pozew.
Sprawa otrzymała już swoją sygnaturę Nc-e ...... .
Dalej w piśmie informują że konsekwencją wszczęcia postępowania sądowego jest wydanie nakazu zapłaty.
Proszę o pomoc w tej sprawie,dług jest już przedawniony ale nie bardzo wiem co mam teraz zrobić aby uzyskać przedawnienie.

Ostatnia edycja:
nic nie wpłacać i nic nie robić, czekać na nakaz z sądu i wnieść sprzeciw

w jakiej formie mogę dostać nakaz ?

Mimo ze jestem tu od niedawna to juz troche wiem, sluchaj Maly176 porad kismena lub poczytaj jego wypowiedzi na forum.

Szkoda kismen ze do mojego pytania nie zajrzales

Ja dostalem listem poleconym pozew i nakaz zaplaty.

Mieszkasz caly czas pod tym samym adresem? Bo w wiekszosci jak czytalem to wysylaja celowo pod stary adres zebys tego nie odebral.

Tak, celowo ;) Bo nie mają co robić, tylko śledzić gdzież to pozwany się przeprowadza.

No dobrze, moze zle sie wyrazilem ale korespondencje potrafia wyslac na wlasciwy adres a pozwu juz nie. Jakos mnie wysledzili ze zmienilem adres.

Dzięki wszystkim którzy przeczytali ,ale zwłaszcza kismen-owi.
Czekam na nakaz z sądu.

witam
dostalam dzis list, przekazal mi go znajomy, pod tym adresem nie mieszkam od 8 lat(poczta ma pismo ze nie mieszkam tam i nie chce zadnej korespondencji pod ten adres, a nowego nie podawalam), od firmy Intrium Justitia, ze mam im zaplacic 1920, bo w 1999 mialam cos na raty w ARS , termin splaty rat to 2002, a teraz oni chca odemnie splaty tych zaleglosci, do 2005 Bank ani razu nie przypomnial mi ze cos zalegam, czy uwazacie ze dlug jest przedawniony i powinnam napisac do Intrium ze nie zaplace
pozdrawiam
z gory dziekuje za pomoc

Poradzę Ci tylko to co pisał kismen "nic nie wpłacać i nic nie robić, czekać na nakaz z sądu i wnieść sprzeciw" .
Poczytaj trochę na forum bo już były takie tematy, szukaj odpowiedzi kismena i rafala 26

Moją sprawę będziesz mógł śledzić w temacie - Zastępstwo procesowe w sprawie Ultimo

dzieki
ale tak jak pisalam nie mieszkam pod tym adresem a poczta wogole tam nie powinna przychodzic, wiec jak bede wiedziala ze cos sie dalej wykluo, pewnie sie dowiem kiedy komornik zapuka do drzwi obcych mi ludzi i wtedy dopiero bedzie ''jazda''
pozd

Do obcych to chyba nie zapuka, no chyba tam nie jesteś zameldowana?
Komornik Cię znajdzie ale nawet jak przyjdzie to z tego co wyczytałem masz 7 dni na złożenie przywrócenia terminu i sprzeciwu - tu niech wypowiedzą się mądrzejsi.

nie niejestem tam zameldowana od 8 lat
pozd

Ze strony przedawnione.pl

Doręczenie nakazu na błędny lub nieaktualny adres – i co dalej?

18 grudnia 2012

Jeżeli Twój nakaz zapłaty został uznany za doręczony w wyniku doręczenia zastępczego ( to jest tzw. „podwójnego awizowania”) w miejscu, które nie jest Twoim miejscem zamieszkania, możesz spać spokojnie. Doręczenie takie jest bowiem możliwe, gdy miejsce awizowania to rzeczywisty adres zamieszkania.

Jeżeli uprawdopodobnisz (a nie udowodnisz!), że nie zamieszkiwałeś w momencie awizowania w określonym na przesyłce adresie, Sąd stwierdzi zarządzeniem nieskuteczność doręczenia. W związku z tym, że nakaz zapłaty nie został doręczony prawidłowo, nie rozpoczął się termin do wniesienia sprzeciwu od tego nakazu.

W przypadku, gdy dowiadujesz się o tym, że nakaz taki w ogóle istnieje (np. dopiero od komornika w związku z zajęciem konta czy pensji) warto podjąć odpowiednie kroki. Gdy jako pozwany złożysz wniosek o przywrócenie terminu (wraz ze sprzeciwem od nakazu zapłaty) i uprawdopodobnisz, że awizowanie nie miało miejsca w Twoim miejscu zamieszkania, Sąd może wydać:
postanowienie, w którym odrzuca wniosek o przywrócenie terminu oraz stwierdza skuteczne wniesienie sprzeciwu, a także przekazuje sprawę do sądu „tradycyjnego” według właściwości – w jednym piśmie. Wygląda jak to tutaj.
dwa postanowienia, gdzie pierwsze będzie zawierało odrzucenie wniosku o przywrócenie terminu, a drugie stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu i przekazanie sprawy do sądu „tradycyjnego” według właściwości. A to wygląda jak to tutaj.

To, czy otrzymasz dwa pisma czy jedno, zależy od praktyki osoby, która Twoją sprawę rozpoznaje. Oczywiście, warto czytać wszystko, co znajduje się w kopercie! Ale niezależnie od tego, czy Sąd wyda jedno czy dwa postanowienia – Twój sprzeciw od nakazu zapłaty zostaje uznany za skuteczny, co powoduje przekazanie sprawy do sądu tradycyjnego. I tam już musisz podjąć obronę merytoryczną.

Powrót