eltergeld -a powrót do Polski.

• Autor wątku Autor wątku anna83m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna83m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
witsm,
Proszę o podpowiedź.procowalam w De 2 lata (2prace: cały etat + mini job). zaszłam w ciążę i ur dziecko. u pracodawcy przełożyłam elterzeit na 22 mce.wyrazili na to zgodę. otrzymuje od tego m-ca eltergeld, natomiast skomplikowala mi się sytuacja życiowa i będę zmuszona wrócić do Pl. proszę o informację czy jest możliwość wykorzystania kolejnych 18 m-cy w Pl, konwersja swiadczenia. czy tylko urzad pracy? jakie kroki podjsc?ps nie jestem w związku małżeńskim.

Bedac w Pl mozesz normalnie Elterngeld otrzymywac, musisz tylko poinformowac Elterngeldstelle o zmianie miejsca zamieszkania. W Urzedzie Pracy zarejestrowac sie nie masz po co bo przeciez jestes zatrudniona tylko, ze masz Elternzeit. Zawsze masz prawo powrotu do tej pracy.

ok, dziękuję.
W takim razie nie muszę mieć w de meldunku? Bo wracajac do Pl nie bede miala tu chwilo mieszkania.honorują meldunek w Pl?

Dopytaj o to dokładnie w Elterngeldstelle. Ja w necie znalazłam, że musi być spełniony warunek albo zatrudnienie w De - Twoja umowa nadal obowiązuje, albo miejsce zamieszkania. Więc moim zdaniem jeden z tych dwóch, więc jeśli nie zostanie Ci wypowiedziana umowa i Ty jej tez nie wypowiesz, to powinnaś normalnie dostawać.

Powrót