Elterngeld dla polaków

• Autor wątku Autor wątku renata08206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renata08206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mój mąż i ja jesteśmy polakami mieszkającymi w niemczech. Mąż prowadzi firmę jednoosobową w niemczech, a ja zajmuje się synkiem. Chcieliśmy się zdecydować na drugie dziecko i w związku z tym mam pytanie. czy z tego tytułu że mąż ma firmę i jesteśmy w niemczech zameldowani będzie mi się należało to becikowe z niemiec?Jeśli nie to co powinnam zrobić aby je otrzymać?

Witam:) Mieszkam od roku w niemczech, mam coreczke. Moja mama wyszla za niemca, ja mam osobne miszkanie i mieszkam ze swoim chlopakiem polakiem-on niestety nie otrzymuje zadnych pieniedzy bo niby mu sie nie naleza. Ja pobieram Elterngeld oraz socjal. Mysle ze w takim przypadku jak pani jest tez sie naleza Elterngeld. Prosze mi napisac jesli panstwo wiecie czy naprawde mojemu chlopakowi sie nic nie nalezy???:)

a niby na jakiej podstawie ma ktos wiedziec czy sie nalezy jakies swiadczenie socjalne? czy ktos stad wyglada jak wrozka?

Ja miałam też problemy z Elterngeld.Urzędnicy twierdzili,że mi sie nie należy.Bardzo pomógł mi pan Olejniczak z Hamburga, który ma tam swoją kancelarię.
Wystarczył jeden telefon i nagle zaczęło mi się wszystko należeć.Nieznajomość prawa przez niemieckich urzędasów jest straszna...

Elterngeld nalezy sie kazdemu kto mieszka w Niemczech i urodzi tu dziecko..

raczej nie ma z tym problemu

czyli jak ja mam obywatelstwo niemieckie i jestem zameldowana, a urodze dziecko w polsce bo tutaj przebywam obecnie to nalezy mi sie?, mieszkam z konkubentem.

Powrót