elterngeld

• Autor wątku Autor wątku izabella1202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabella1202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
urodziłam w niemczech dziecko 23 listopad 2010 rok, przyznano mi elterngeld 12 mcy, nadpłacono z góry za 3 miesiace, teraz wyjechałam do polski i nie wiem czy dalej mogę pobierać elterngeld,mój przyjaciel ubezpieczał mnie a teraz już chyba wycofał ubezpieczenie, czy ubezpieczenie lub meldunek ma znaczenie aby pobierać elterngeld?

Jeżeli nie mieszkasz w Niemczech nie możesz pobierać świadczeń.
Jeżeli będziesz pobierać musisz wkalkulować czasem zwrot

pewnie ze nie moze
wystarczy poczytac na pierwszej lepszej stronie Elterngeld kto ma prawo do swiadczen ,,

no nieprawda bo dostałam pismo ze jezeli ojciec jest pracownikiem niemieckim to dostane i dostaje jak ktoś sie nie zna na przepisach prawnych
to niech sie nie wypowiada

mam jeszcze pytanie pytja mnie co to jest w polsce elterngeld czy zasilek rodzinny czy maciezynski czy wychowawczy w Polsce jako co to jest? moze ktos wiarygodny wie?bitte

Ausländische Eltern
Staatsangehörige von Mitgliedstaaten der EU und der Schweiz haben ebenso wie Deutsche nach dem Recht der EU in der Regel dann einen Anspruch auf Elterngeld, wenn sie in Deutschland erwerbstätig sind oder in Deutschland wohnen.
zatrudnieni lub mieszkaja w DE

http://www.finanztip.de/recht/sozialrecht/anspruch-auf-elterngeld.htm]Anspruch und Voraussetzungen auf Elterngeld

nic o tym w pierwszym poscie nie pisalas

Ostatnia edycja:
druga sprawa jak ubezpieczal cie przyjaciel,na pewno nie podlegalas pod jego ubezpiecznie bo nie jestes jego zona (z tego co czytam)a wiec pewnie mialas prywatne..
ubezpieczenie jest wazne
wypelnialas to we wnioskach na Elterngeld tu i podawalas nazwe kasy chorych,bo przeciez dostajesz to na siebie
http://www.elterngeld.net/nrw/Elterngeldantrag.pdf

Ostatnia edycja:
a co z kindergeld? mój przyjaciel podobno bierze ale chyba nie może jak rozstaliśmy się nie daje ani centa z tych pieniędzy dziecku, chyba to nie legalne, on chce z tych pieniędzy płacić alimenty,czytałam że to są pieniądze dla dziecka więc dziecko powinno dostawać te pieniądze czyli ja powinnam nimi dysponować bo on wydaje je na papierosy i alkohol to niesprawiedliwe, czy ja moge dostawać kindergeld w Polsce na dziecko?jak to załatwić może ktoś wie?przypomne że dziecko ma dwa obywatelstwa a ojciec jest pracownikiem niemieckim i ma obywatelstwo niemieckie ,jest niemcem

moż ktoś ma link do dokumentów potrzebnych do wypełnienia do kindergeldu?

izabella1202 napisał:
a co z kindergeld? mój przyjaciel podobno bierze ale chyba nie może jak rozstaliśmy się nie daje ani centa z tych pieniędzy dziecku

wedlug nowych przepisow z maja 2010 ,nie ma prawa pobierac

wiecej info przerabianego tu w tematach nizej Kindergeld,teraz ty masz prawo do Kindergeld wnioski trzeba zlozyc w ROPS,
o to pytaj kobiety ,ktore juz dostaly lub skladaly wnioski w PL
tyle ze nie byl to caly Kindergeld bo polowa nalezy sie ojcu
http://forumprawne.org/niemcy/16-zasilek-rodzinny-na-dzieci-kindergeld-49.html

Ostatnia edycja:
Powrót