Elterngeld

• Autor wątku Autor wątku agnes37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.Prosze o poradę w sprawie Entelgeld.4 maja skonczyła mi sie umowa w pracy w marcu urodziłam dziecko i do 21 maja jestem jeszcze pod ochrona.Mam problem bo nie wiem do kogo mam sie zwrócic o Entelgeld na dziecko?Dodam ze 8 maja firma wezwała mnie do zdania ubrań roboczych i karty wejscia na zakład.Zdałam to i podpisałam pismo zdawcze.AOK poinformowało mnie pisemnie ze w dniu konca ochrony zostaniemy bez ubezpieczenia nie wiem co dalej robic gdzie sie udac prosze o pomoc.

Witam, czy moge zapytac gdzie pani mieszka i czy nie chodzi pani czasami o Elterngeld ktory jest wyplacany w niemczech? Pozdrawiam

tak mieszkam w Niemczech i o to swiadczenie mi chodzi.Pozdrawiam

W jakim miescie. Bo jak w Baden Würtemberg to moge podac bardziej dokladne inf.

tak a dokładnie w Pforzheim:)

Prosze zglosic sie do Rathaus i pobrac dokumenty tj. Antrag auf Elterngeld wypelnic go i wyslac do Elterngeldstelle Karlsruhe
L-Bank
Familienförderung
76113 Karlsruhe
W razie pytan prosze pisac.

Dobrze dziekuję bardzo:)jesli nie dam rady odezwe sie do pani.Pozdrawiam serdecznie

Jezeli ma pani inne dzieci w domu ponizej 2 roku zycia to prosze pamietac ze nalezy sie pani dodatek na te dzieci. Pozdrawiam

Elterngeld nadpłacają tylko do 3 miesięcy wstecz
trochę późno składasz wnioski i oczywiście trzeba być ubezpieczonym

Prosze o pomoc...
Wczoraj zgłosiłam się do AOK z wnioskiem o mutterschutzgesetz ( nie wiem czy dobrze napisałam) oczywiście przyjęli dokumenty i powiedzieli że bedzie mi płacone do 8 tyg. po porodzie, a później dostanę dokumenty od urzedu miasta na ELTELGELD i bede miała płacone przez 12 miesięcy ponad 67% wypłaty. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że dziś się dowiedziałam że prawdopodobnie nie dostanę tego ponieważ nie przepracowałam pełnego roku bo umowę mam od 15 sierpnia 2011 do 14 sierpnia 2012 czyli brakuje do pełnego roku jeden dzień.
Prosze o pomoc w wyjasnieniu tego- czy rzeczywiście trzeba miec przepracowany pełen rok równy aby cokolwiek dostać ?? Nie wiem co robić...

Być może 65% . tylko mi chodzi o to czy ja w ogóle to dostanę jeśli brakuje mi ten jeden dzień do pełnego roku przepracowanego.

Elterngeld dostaje sie przez 12 miesiecy niezaleznie od tego czy sie wczesniej pracowalo czy nie (po uplywie 12 miesiecy mozna zlozyc wniosek o Landeserzihungsgeld, jest on zalezny od dochodu ale to inny temat). Jezeli przed porodem sie nie pracowalo to dostanie sie 300€. Jezeli tak to otrzymujesz ok. 67% twojej wyplaty. Pozdrawiam

(po uplywie 12 miesiecy mozna zlozyc wniosek o Landeserzihungsgeld,

to jest płacone tylko w kilku landach,nie wiemy gdzie mieszka angel2881

Landeserziehungsgeld otrzymują tylko
mieszkańcy: (Bayern), (Baden-Württemberg),
Meklemburgii-
(Mecklenburg-Vorpommern), (Sachsen) i (Thüringen)

Kürzung des Elterngeldes ab dem Jahr 2011
Das Haushaltsbegleitgesetz sieht Kürzungen beim Elterngeld mit Wirkung vom 01. Januar 2011 vor. Für Eltern mit einem Nettoeinkommen von mehr als 1.200 Euro aus Erwerbstätigkeit wird das Elterngeld von 67 auf 65 Prozent in Stufen gekürzt, während es für Hartz-IV-Empfänger auf das Arbeitslosengeld II angerechnet wird. Gesetzestext: "In den Fällen, in denen das durchschnittlich erzielte monatliche Einkommen aus Erwerbstätigkeit vor der Geburt höher als 1.200 Euro war, sinkt der Prozentsatz von 67 Prozent um 0,1 Prozentpunkte für je 2 Euro, um die das maßgebliche Einkommen den Betrag von 1.200 Euro überschreitet, auf bis zu 65 Prozent" (§ 2 Abs. 2 BEEG). Folge: Ab einem Nettoeinkommen von 2.770 Euro kommt es nicht mehr zu einer Kürzung des Elterngeldes, denn die Absenkung von 67% auf 65% entfaltet keine weitere Wirkung, weil der Höchstbetrag erreicht ist. Berücksichtigt werden monatlich jedoch höchstens 2.770 Euro Nettogewinn (Bemessungsgrenze) - Das Elterngeld beträgt maximal 1.800 Euro und 65 Prozent von 2.770 Euro entsprechen 1.800 Euro.
http://www.finanztip.de/recht/steuerrecht/elterngeld.htm

Ostatnia edycja:
Belunia - ja mieszkam w Memmingen - Bayern.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi... upewniło mnie to, ze po prostu moja firma coś kombinuje i kręci. Twierdzą że jeśli oni mi nie przedłużą umowy o ten jeden dzień do pełnego roku pracy to ja nic nie dostanę. I powiedzieli, że umowę mi MOŻE przedłużą o 1 dzień jeśli im zagwarantuję że wrócę do pracy. Zawsze kombinowali jeśli chodzi o Polaków.
Jeszcze raz dziękuję.:)

Powrót