email- moc prawna

• Autor wątku Autor wątku t_mac_71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

t_mac_71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Nie mogę znaleźć tutaj takiego wątku, choć ciężko mi uwierzyć, że nie był on poruszany. Mam pytanie o moc prawną maila.

Otóż załóżmy taki przypadek...chcę pobierać artykuły z pewnych gazet i portali na zasadzie partnerstwa i publikować je w swojej gazecie z ich logiem. Oczywiście wcześniej mailowo kontaktowałem się z tytułami i wydały one na to zgodę.Zależy mi jednak aby mieć pewność, że te artykuły są ich własnością i jeśli je opublikuje to nikt inny nie posądzi mnie że ten artykuł należy właśnie do niego a przynajmniej nie będzie to wtedy moja wina bo ja byłem przekonany że posiadam prawa na jego publikację.

W tym celu chciałbym, żeby każdy z partnerów napisał mi potwierdzenie z postaci formułki : "Oświadczam iż wszystkie materiały na naszej stronie (lub w naszej gazecie) są naszą własnością i posiadamy do nich pełne prawa autorskie. Zezwalamy Państwu na ich publikację" ..... heh, sie rozpisałem...ale pytanie brzmi... :

Czy wystarczy jeśli np redaktorzy naczelni danego tytułu wyślą mi taką formułkę mailem czy muszę mieć spisaną z nimi pisemną umowę. Tak więc czy mail ma tutaj jakąś moc prawną?

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

Maciek

Najbezpieczniej mieć umowę zawartą w formie pisemnej.

Natomiast możliwe jest udzielenie w formie elektronicznej (mailem) licencji na korzystanie z utworów. W takim przypadku najlepiej taki mail wraz z nagłówkami wydrukować i zachować. Warto też zastanowić się nad treścią takiego oświadczenia.

Dziękuję za odpowiedź.

Powrót