embed/iframe - czy legalne jest udostepnianie multimediów z innych serwisów

• Autor wątku Autor wątku MatiMac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MatiMac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. Temat wiele razy wałkowany jednak bez jednoznacznych odpowiedzi.
Dotychczas twierdzono że iframe/embed jest nielegalną praktyką jeśli zamieszczony w nim utwór jest nielegalny. Jednak są przypadki gdzie trybunał UE mówi że jednak jest legalne.

Przykład:
***mod***
Gdzie to udostępniano utwór zamieszczony pierwotnie na YT

A więc co jeśli na swojej stronie zacząłbym udostępniać multimedia z cda, trt czy innego serwisu za pomocą <embed> lub co lepiej <iframe> gdzie to praktycznie podpada już pod linkowanie. Poza tym mogę twierdzić że jeżeli użytkownik cda zamieścił plik to posiadał do niego prawo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tak tak :) zaby umiescic plik na stronie trzeba posiadac prawo/licence etc. ... moze to byc uznane za rozpowszechnianie itp :)

jednak w przypadku iframe'a technicznie otwieram nowa karte przegladarki w stronie... iframe a embed czy include to 3 rozne sprawy. W przypadku iframe'a nie mam wplywu na tresc zamieszczona pod linkiem otwarym w iframe, a jedynie jaki link otwieram (a dodam że to może być też niezależnie ode mnie). Dla przykładu tworząc webproxy z udziałem iframe'a, to także moge otworzyć w tym iframe różne multimedia.

Tak ja to interpretuje od strony technicznej. Może się mylę. Wtedy iframe zmienie na link otwierany w nowej karcie :)

Odnośnik z podglądem może być traktowany jako rozpowszechnianie.

ok :) to juz wiadomo ... (wszystko zalezy od interpretacji)

Powrót