Emeryt - powrot do Polski

• Autor wątku Autor wątku janmaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Janmaj: bo to kompletny nonsens, co sie tu pisze. Tak jak w Polsce tak w Niemczech, emerytura nie zalezy od ilosci przepracowanych lat, tylko od zarobkow, jakie w tym czasie osiagales.

Wiec jeden za 5 lat ma prawo do 50 euro miesiecznie, inny do 150 euro.

Ja za 15 lat pracy w Niemczech moge oczekiwac ponad 1000 euro miesiecznie, ale ja mam w miare wysokie zarobki

Ale to tylko jeden aspekt, w twoim przypadku pozostanie w Niemczech moze oznaczac bardzo preferencyjne przeliczenie lat pracy w Polski na poczet emerytury niemieckiej, jak wrocisz do Polski, to takie przeliczenie preferencyjne ci przepadnie: od ZUSu za lata pracy w Polsce dostaniesz tyle, ile normalny Polak. A tu bys dostal jakis procent od tego, co dostawalby Niemiec zarabiajac na porownywalnym stanowisku. Wiec to moze byc bardzo niekorzystne rozwiazanie.

Idz do deutsche Rentenversicherung, oni ci wszystko juz dzis moga powiedziec, co bedzie
a) w przypadku pozostania w niemczech
b) w przypadku powrotu do Polski

I dopiero wtedy podejmu decyzje

co roku dostaje z deutsche Rentenversicherung informacje o wysokosci mojej renty i na dzisiejszy czas jest to ca.1500€ :)

Ale tylko dlatego, ze zaliczyli ci na podstawie starych przepisow okres pracy z Polski. Jak wrocisz do Polski na stale to BEZPOWROTNIE to preferencyjne przeliczene stracisz: dostaniesz z Niemiec, to co wypraccowales w Niemczech, a tego nie bedzie 1500 euro, a w Polsce to co wypracowales w ZUSie.

Juz niejeden Polak, ktory przyjechal do Niemiec przed przystapieniem Polski do Unii Europejskiej, sie na tym przejechal jak zablocki na mydle, bo mu sie zdawalo, ze w Polsce bedzie dostawac cala emeryture niemiecka, jaka by mu przyslugiwala w Niemczech

a jak bym tak wyprowadzil sie do dawnej DDR - tez beda straty finansowe ???:(

Nie, bo dawna NRD to teren Niemiec, liczy sie tylko pobyt staly na terenie Niemiec.

Ale idz do Deutsche Rentenversicherung, oni maja w kazdym wiekszym miescie poradnie, to ci na 100% powiedza, jak bedzie w twoim przypadku

co roku dostaje z deutsche Rentenversicherung informacje o wysokosci mojej renty i na dzisiejszy czas jest to ca.1500€

mojej mamie naliczyli 1100 €, ale będzie jeszcze więcej tylko brakujące świadectwo pracy z Polski musi dosłać no i ALG1 który teraz pobiera tez się zaliczy,po powrocie do Polski straciłaby wiele ,wiec nie zamierza tam wracać nigdy

sa emeryci którzy na stałe są zameldowani w DE i tam na konto dostają kasę a mieszkają w PL tak więc nic nie tracą ,

No to jest akurat oszustwo, bo skoro ktos przebywa caly rok w Polsce a ma tylko fikcyjne zameldowanie w Niemczech, to takie zameldowanie nie jest zgodnie ze stanem faktycznym. Ale to juz kazdy sam musi wiedziec. Nie mowiac o tym, ze takie postepowanie powoduje klopoty z ubezpieczeniem chorobowym, bowiem emeryt zameldowany w Niemczech ma prawo do opieki lekarskiej w Polsce tylko w naglych przypadkach, al ludzie starsi wiadomo, maja roznie schorzenia chroniczne, nadcisnienie, moze cukrzyca itdp. do lekarza trzeba chodzic regularnie.

Nie za bardzo rozumiem, co daje takie kombinowanie. Ja bym jako starsza osoba akurat nie chcial byc skazany na polska sluzbe zdrowia, gdzie nie ma miesiaca, zeby media nie podawaly, jak ktos umarl w przedsionku pogotowia/szpitala, bo nikt sie nim nie chcial zajac

dlatego wchodzac w stan emerytalny - zastanawiam sie co dalej ???:)

Ci emeryci całe lato mieszkają w PL swoich domach a zimę spędzają w DE , mają prawo każdy może mieszkać w Unii gdzie mu się podoba widocznie stać ich na to.

witam!!
co rok otrzymuje od rentenversicherung informacje
o wysokosci mojej rety. Te dane ciagle sie zmieniaja
-czasami na moja niekozysc.Chcialbm sie dowiedziec
czy Wy na wlasny prywatny sposob sprawdzacie czy
te informacje sa wlasciwe - mam na mysli fachowcow
z branzy rent ( polakow i niemcow ).

Powrót