Emerytura a dochody z występów muzycznych

• Autor wątku Autor wątku Ajgor64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ajgor64

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam.

Mam dosyć skomplikowaną sprawę. (Wiem. Każda prawna sprawa jest skomplikowana). Postaram się opisać jak najprościej.
W 2010 roku przeszedłem na emeryturę górniczą. Byłem na emeryturze dwa lata, po czym wróciłem do kopalni do prywatnej firmy. Zarabiam w niej dosyć sporo, więc zawiesiłem emeryturę całkowicie. W przyszłym roku jednak mam zamiar zwolnić się z powodów zdrowotnych. I oczywiście odwiesić emeryturę. Mam zamiar popracować do lutego, lub marca. Niestety (a może stety) moje zarobki są na tyle wysokie, że już w kwietniu przekroczył bym roczny limit dochodów dla emeryta. W międzyczasie tymczasem pojawia się w moim życiu mała zmiana. Otóż jakiś czas temu z przyjaciółmi założyliśmy zespół muzyczny. Gramy wyłącznie własne kompozycje (jeden poddaje pomysł, reszta go rozwija i tak powstaje utwór). Początkowo miała to być tylko zabawa dla zabicia czasu, ale ostatnio zaczyna się to mocno rozwijać w stronę poważnego grania. Pojawiają się propozycje koncertów, a nawet pewna agencja artystyczna chce nas wziąć pod swoje skrzydła. Możliwe więc, że pojawią się jakieś dochody z tego tytułu. Tu więc pojawia się pytanie - jeśli w ciągu dwóch miesięcy 2014 roku zarobię w kopalni brutto te 30 tysięcy (lub w ciągu trzech te 45 tysięcy), to później - kiedy się zwolnię i odwieszę emeryturę, to czy po przekroczeniu limitu za koncerty ZUS nie zawiesi mi znów emerytury? Wiadomo. Koncerty może będą, a może nie. Może być tak, że trochę zarobię, później już nic i zostanę bez emerytury do końca roku. Jak to więc jest z zarobkiem za występy?

Pozdrawiam.

Powrót