Emerytura a śmierć

• Autor wątku Autor wątku xmalenstwox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam
moje pytanie również dotyczy świadczenia emerytalnego po zmarłej mamie.
mama otrzymywała emeryturę 6 tego każdego miesiąca. zmarła 21 wrzenia. konto bankowe miała razem z tata. na dzień dzisiejszy konto w banku jest zamrożone,na którym została jej wyplata z 6 tego września. ZUS już przesłał pieniądze na bieżący miesiąc tj.pażdziernik ,które bank musi zwrócić. Jak mam się dowiedzieć czy we wrześniu to były pieniążki za sierpień czy wrzesień?
ZUS przesłał również decyzję z instytucji zagranicznej o podwyżce.
jakie mamy prawo do takiego świadczenia?

Czy zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe po śmierci mamy?
Jeśli nie, to należy je przeprowadzić i z postanowieniem udać się do banku, wtedy konto zostanie odblokowane.

złożyliśmy wniosek o nabycie spadku ,ale co to ma wspólnego z kontem w banku?

Środki na koncie bankowym stanowią spadek po zmarłej i dlatego zostały zablokowane, aby ktoś niepowołany ich nie pobrał.

Jeśli dziadek zmarł 1 paźdz. a emeryturę dostawał 15 kazdego miesiąca, to czy jego dzieci mają prawo do emerytury za pazdziernik?jeśli tak to gdzie trzeba się udać?

czyli za te 15/16 dni ?a gdzie się trzeba udać bo oni raczej sami nie dadzą kasy

Jak dziadek zmarł 1 października, to skąd te 15 dni? Ewentualnie 1 dzień. Czyli 1/31 emerytury.

Czy to oznacza, że jeśli osoba zmarła 15tego, natomiast ZUS nie wiedząc o tym przysłał pełną emeryturę 18tego, to należy tą emeryturę zwrócić/zgłosić ? Według postu powyżej należy się jedynie 15/31 emerytury, więc nie można przyjąć całej. Czy dobrze rozumuję ?

Witam,mam takie pytanie.Wczoraj zmarł mój dziadek 31.01.2012.Emeryture dostałby 5 lutego,jednak listonosz przyniósł ją dziś.Czy mój tata może ją odebrać i zatrzymać,czy musi ja zwrócić do ZUS-u?

Witam! Mój znajomy zmarł w sierpniu, od 28 czerwca leżał w szpitalu nie odebrał emerytury lipcowej, nie było nikogo w domu, był osobą samotną, czy rodzina może się domagać od ZUS-u wypłacenia tej niewypłaconej emerytury, bo przecież organizowali pochówek, musieli też zapłacić koszty mieszkaniowe i inne...
Będę wdzięczna za odpowiedź.

ZUS nie wypłaci bez ustalenia kto po zmarłym dziedziczy.
Natomiast rodzina może wystąpić o zasiłek pogrzebowy (4000 zł).

Zasiłek pogrzebowy dostali ale odmówili emerytury... :(

Witam Państwa.
Chciałem opisać pewną sytuację - emerytura ojca została zaksięgowana na koncie 28 - 29 rano umiera ale jego ostatnią wolą było to by pieniądze zostały wyjęte z bankomatu przez jego jedyne! dziecko czyli córkę,która ma tylko "słowne"upoważnienie.Córka wybiera 1000 zł dwie godziny po jego śmierci i kolejne tysiąc na drugi dzień.
Rodzą się pytania,czy miała prawo wypłacić z konta te pieniądze i czy jako osoba bezrobotna!może starać się o zasiłek pogrzebowy.Dodam,że ojciec był jedynym żywicielem w domu ale mieszkał u niej!czyli u swojej córki,która jest bezrobotna a mieszkanie przepisała jej kiedyś matka.Matka nie żyje od 4 lat.Proszę o odpowiedź.Kłaniam się.

Powrót