emerytura,biegły....

• Autor wątku Autor wątku legacy22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

legacy22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Na wstępie chciałbym Was powitać wszystkich :)

Mam pytanie,które dotyczy emerytury mojego taty :) otóż czeka na nią ok. 10 ms ! pierwsza sprawa w Sądzie zakończyła się niepowodzeniem,gdyż uznał, że było za mało świadków - 2,po kilku dniach przysłali termin drugiej sprawy, znów 4 świadków było mało! W końcu Sąd powołał biegłego, Jego opinia jest jak najbardziej za przyznaniem emerytury,wyliczył prawidłwo lata w warunkach pracy szczególnej,(ZUS policzył za mało ale mimo wszystko ta ilość wyliczona przez ZUS starczyła) nie chciał przyznać warunków szczególnych,jednak praca mojego taty jak najbardziej taka była :)
Mam do Was pytanie czy po opinii biegłego Sąd "uzna" emeryture czy dalej może mieć jakieś wątpliwości? Zus może się odwołać? Jeśli wyrok zapadnie i będzie w strone taty pozytywny to trzeba czekać na uprawomocnienie wyroku? jak to jest z tym ?

Pozdrawiam

witam :)
1. obie strony mogą się ustosunkować do opinii biegłego, więc zus może wnieść zastrzeżenia do tej opinii i wnosić o jej uzupełnienie, dopuszczenie dowodu z opinii innego biegłego lub wezwanie biegłego na rozprawę celem ustnego uzupełnienia opinii. oczywiście może wnieść zastrzeżenia, ale nie musi. Jeżeli zastrzeżenia będą sąd będzie musiał się do nich ustosunkować i zdecyduje co dalej robić ze sprawą.
2. po wydaniu wyroku musi się on uprawomocnić. Jeżeli wyrok będzie na Pana korzyść zus może wnieść w terminie 7 dni wniosek o uzasadnienie wyroku (wówczas od dnia otrzymania wniosku sąd ma 14 dni na uzasadnienie pisemne wyroku, następnie sąd przesyła do zus odpis wyroku z uzasadnieniem, a zus może w terminie 14 dni od otrzymania takiego uzasadnienia w terminie 14 dni wnieść apelację) lub jeżeli nie będzie wnosił o uzasadnienie wyroku może w terminie 21 dni od daty jego ogłoszenia złożyć apelację. W przypadku złożenia apelacji akta sprawy wysyłane są do sądu apelacyjnego i tam rozpatrywane.
Gdyby wyrok był na Pana niekorzyść wówczas przysługuje Panu taka sama droga odwołania.
W przypadku gdyby zus nie złożył wniosku o uzasadnienie wyroku oraz nie złożył apelacji wyrok będzie prawomocny po 21 dniach od daty jego ogłoszenia. Wtedy prawomocny wyrok jest przesyłany do zusu, a zus ma 30 dni na wykonanie takiego wyroku.
Także musi się pan uzbroić jeszcze troszeczkę w cierpliwość.
W przypadku pozytywnego wyroku sąd przyzna Panu prawo do emerytury od dnia złożenia wniosku (lub na dzień kiedy spełnione zostały wszystkie warunki, o ile nie są one spełnione w momencie złożenia wniosku) i zus będzie musiał wypłacić wyrównanie.

dziekuję za odpowiedź :)
Może się tak zdarzyć,że ZUS się odwoła? wszsytko zostało przez biegłego wyjaśnione dosadnie,czarno na białym uznał warunki szczególne. Kurde nieźle...jeśli ZUS będzie się odwoływał...

zus jak to zus, czepia się wszystkiego czego tylko może.
myślę, że na pewno będzie składał wniosek o uzasadnienie wyroku, a co do apelacji to bywa różnie :)

sluchajcie, przyznali warunki szczegolne..ale dzisiaj na sprawie pojawil sie kolejny problem ! Albo ZUZ albo Sad zgubil? kolejny papier, warunki szkodliwe ....(z innego zakladu) na ktorych przyjscie ze stolicy czekalismy 3 ms,a dzis sie okazalo ze tego nie ma we wszttkich papierach w Sadzie! a ZUS twierdzi ze zostalo podane to do Sadu. Biegly prawdopodobnie tez policzyl bez tego ! co robic?

up up . . .

ZUS wyslal... papier zostal zgubiony najprawdopodobnie w Sadzie! co robic ??

jeżeli zus ma potwierdzenie odbioru tego pisma to pisemko to musi znajdowac się gdzieś w sądzie, prawdopodobnie ktoś przez przypadek załączył je do innej sprawy.
więc teraz sąd będzie szukał tego pisma lub (jeśli to będzie możliwe) zwróci się do warszawy o jego ponowne nadesłanie.
jeżeli pisemko się znajdzie to możliwe, że sąd prześle akta ponownie do biegłego żeby uzupełnił swoją opinię uwzględniając ten znaleziony dokument.

dzis babka w sekretariacie sprawdzala i nie bylo :/ archiwum w warszawie czynne jest tylko 1 dzien w tygodniu..tak bylo pol roku temu, teraz nie wiem, wczoraj bo akurat w srode bylo czynne nikt nie odbieral :/

po dlugich wyczekiwaniach sprawa dobiełga końca ! :) w czwartek. Czy w tym przypadku po ok 13 ms czekaniach czy mogę ubiegać się o odszkodowanie od ZUSU ? W ogóle jest to opłacalne?

Jakie odszkodowanie? Dostanie wyrównanie emerytury :) jeżeli sąd tak orzekł.

Powrót