Emerytura górnicza a praca sezonowa w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku anpir53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anpir53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy emeryt górniczy może podjąć pracę sezonową w Niemczech nie ponosząc ryzyka utraty świadczenia emerytalnego?

Musi zgłosić podjęcie pracy w Polskim ZUS.

Podpinam się pod temat , bo nie wiem jak założyć nowy :-) Przede wszytkim witam!!!od 12 lat jestem na emeryturze w Polsce, Od 25 lat jeździłam legalnie do pracy w Niemczech na trzy sezony w ciągu roku, mniej więcej pół woku w ciągu roku, odkąd weszliśmy do UE. Nigdy nie zawieszałam emerytury wyjeżdzając (emeryturę mam niską ok 600 zł miesięcznie). Praca była legalna, ale nie wiem na jakiej zasadzie, bo pracodawca nie kazał mi rozliczać z podatku, chyba byłam zatrudniona jako emerytka, i pracodawca niemiecki chyba przez ta moją emeryturę nie musiał odprowadzać składek. Ale może coś musiał??? Zastanawia mnie, czy należą mi się jakieś świadczenia ze strony niemieckiej, Jakaś wyższe emerytura czy coś innego??? z góry dziękuję za odpowiędz lub o pokierowanie gdzieś dalej. Mam 73 lata i nie za szczególnie wiem jak się za to w ogóle zabrać

Emerytura z NIemiec przysluguje tylko osobom, ktore maja 5 lat okresow skladkowych w niemieckim "ZUSie" (Deutsche Rentenversicherung). Chyba dostawala Pani jakies "paski wyplaty" z tej pracy, na nich powinno byc zaznaczone, czy byly odprowadzane skladki emerytalne do ubezpieczenia niemieckiego czy nie.

Kwestiami emerytur niemiecko-polskich zajmuje sie oddzial ZUSu w Opolu, ktory jest instytucja kontaktowa dla Deutsche Rentenversicherung, oni moga z pewnoscia udzielic odpowiedzi, czy powstaly jakies roszczenia

Oddział ZUS w Opolu
Wydział Realizacji
Umów Międzynarodowych
ul. Wrocławska 24
45-701 Opole
telefony:
801 400 987 z telefonów stacjonarnych
(22) 560 16 00 z telefonów stacjonarnych i komórkowych

Powrót