Emerytura górnicza.

• Autor wątku Autor wątku gosienka00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosienka00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Uległem wypadkowi w kopalni. Od 1972 jestem na górniczej rencie inwalidzkiej do chwili obecnej. Mam 65 lat i mam zaliczone 13 lat pracy. Cxzy mogę sie ubiegać o emeryture górniczą? Czy okres pobierania renty można zaliczyć do okresu nieskładkowego?
Ustawa z dnia 17 grudnia 1988 r. art 7 mówi, że okresami nieskładkowymi są:
m.in pobieranie renty chorobowej. Według rzecznika ZUSu Pana Przemysła Przypylskiego." Nie ma pojęcia " renta chorobowa". Zus przyznaje jedynie renty z tytułu niezdolności do pracy. Jak sama nazwa wskazuje- osoba ubiegająca się o to siadczenie musi mieć orzeczoną niezdolność do pracy przez lekarza orzecznika ZUS. Należy pamietać, że niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częsciowo utraciła zdolność do pracypo przekwalifikowaniu."

Jeżeli ZUS przyznaje jedynie renty z tytułu niezdolności do pracy powołując sie na art 10 pkt 2 wyżej wymienionej ustawy.

do okresów pracy górniczej o której mowa w ust 1. zalicza się także:
1)okresy niezdolności do pracy z tytułu wypadku przy pracy, wypadku w drodze do pracy lub z prac albo z tytułu choroby zawodowej za które zostało wypłacone wynagrodzenie lub zasiłek chorobowylub świadczenie rehablitacyjne.

Powołując sie na ten przepis mam szanse ubiegania sie o emeryture goónicza?
Czy ZUs zaliczy mi okres pobytu na górniczej rencie inwalidzxkiej jako okres nieskładkowych?

Z góry dziękuje Henryk.

Okresu pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy nie można wliczać do okresu uprawniającego do wcześniejszej emerytury. Taka renta zostanie zaliczona, jeśli będzie to konieczne przy przechodzeniu na emeryturę z chwilą osiągnięcia podstawowego wieku emerytalnego (65 lat dla mężczyzn).

Przy ustalaniu prawa do emerytury dla osoby, która osiągnęła wiek emerytalny wynoszący 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn, uwzględnia się okres pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy przysługującej z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Okres pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy uwzględnia się w zakresie niezbędnym do przyznania emerytury, tzn. gdy okresy składkowe, nieskładkowe oraz okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w tym gospodarstwie są krótsze od okresu niezbędnego do przyznania emerytury. Przy ustalaniu prawa do emerytury w pierwszej kolejności uwzględnia się okresy składkowe, następnie okresy nieskładkowe w wymiarze ograniczonym do 1/3 okresów składkowych, a jeżeli wymiar tych okresów jest niewystarczający do przyznania emerytury - okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w tym gospodarstwie. Jeżeli mimo to łączny wymiar tych okresów jest krótszy od 20 lat dla kobiety i 25 lat dla mężczyzny - uwzględnieniu podlegają okresy pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy.

Okres pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy uwzględnia się wyłącznie wówczas, gdy prawo do tego świadczenia ustało z powodu odzyskania zdolności do pracy, tzn. gdy lekarz orzecznik ZUS orzekł zdolność do pracy, oraz wówczas, gdy osoba zainteresowana pobierała rentę okresową, a po upływie tego okresu nie zgłosiła wniosku o dalsze ustalenie uprawnień do świadczenia.

Za rentę z tytułu niezdolności do pracy przysługującą z Funduszu uważa się rentę z tytułu niezdolności do pracy (w tym rentę szkoleniową) przyznaną na podstawie przepisów ustawy emerytalnej, a także rentę przyznaną na podstawie przepisów obowiązujących przed 1 stycznia 1999 r. Za rentę uważa się także rentę z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową.

Nie uwzględnia się natomiast okresu pobierania renty przysługującej na podstawie ustawy o zaopatrzeniu z tytułu wypadku lub choroby zawodowej powstałych w szczególnych okolicznościach, ustawy o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych, ustawy o kombatantach, ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, a także ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz funkcjonariuszy tzw. służb mundurowych.

Okres pobierania renty uwzględnia się wyłącznie przy ustalaniu prawa do emerytury dla ubezpieczonych, którzy osiągnęli wiek 60 lat kobieta i 65 lat mężczyzna. Nie ma zatem możliwości uwzględnienia takiego okresu w przypadku ubiegania się o emeryturę w wieku niższym niż wiek emerytalny (np. 55 lat) lub bez względu na wiek oraz przy ustalaniu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Okres pobierania renty nie jest okresem składkowym ani też okresem nieskładkowym i nie podlega uwzględnieniu przy obliczaniu wysokości emerytury.

(Serwis informacyjny ZUS - strona główna)

Renta chorobowa to renta, którą zastąpiona świadczeniem rehabilitacyjnym. Zaliczone zostaną okresy pobierania wynagrodzenia za czas niezdolności, zasiłku chorobowego oraz świadczenia rehabilitacyjnego - natomiast renta nie.

Proponuję mimo wszystko dla 100% pewności złożyć wniosek o przyznanie emerytury - najwyżej ZUS wyda decyzję odmowną.

mam pytanie jaka ustawa sie pan podparł odpowiadajac na moje pytanie. Jest mi to niezbedne przy procesie.

"Okres pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy uwzględnia się w zakresie niezbędnym do przyznania emerytury, tzn. gdy okresy składkowe, nieskładkowe oraz okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w tym gospodarstwie są krótsze od okresu niezbędnego do przyznania emerytury. Przy ustalaniu prawa do emerytury w pierwszej kolejności uwzględnia się okresy składkowe, następnie okresy nieskładkowe w wymiarze ograniczonym do 1/3 okresów składkowych, a jeżeli wymiar tych okresów jest niewystarczający do przyznania emerytury - okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w tym gospodarstwie. Jeżeli mimo to łączny wymiar tych okresów jest krótszy od 20 lat dla kobiety i 25 lat dla mężczyzny - uwzględnieniu podlegają okresy pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy."

Obecnie mam udokumentowane 14 lat składkowych. Od 1972 roku jestem na górniczej rencie inwalidzkiej w związku z wypadkiem. Posiadam 65 lat czyli jest to już wiek emerytalny. Czy brakujący okres do 20 lat , moge uzupełnić okresem pobierania renty?

gosienka00 napisał:
Obecnie mam udokumentowane 14 lat składkowych. Od 1972 roku jestem na górniczej rencie inwalidzkiej w związku z wypadkiem. Posiadam 65 lat czyli jest to już wiek emerytalny. Czy brakujący okres do 20 lat , moge uzupełnić okresem pobierania renty?
Tak, z tym że:
do 20 lat dla kobiety
do 25 lat dla mężczyzny

witam jaka ma górnik emeryturę po przepracowaniu 25 lat. pełna czy ileś procent?? prosze o odp.

Witam. Mój mąż pracował w kopalni przez 20 lat, w 1977r ulegl wypadkowi w 1978 przeszedl na górnicza rente wypadkową. W maju tego roku zmarł, wystapilam do zusu o rente rodzinna wypadkową lecz mi odmowiono, ZUS kazal mi skladac o rente rodzinna gorniczą, ale teraz zaczynaja sie schody, Zus w Zabrzu odrzucił mój wniosek motywując to tym że niespelniał kryteriow do emerytury gorniczej.Co mam z tym zrobic? Co mi sie faktycznie należy? Mąz miał 72 lata. na rencie był przez 32 lata.

Czekam na odpowiedź
Ula

Powrót