emerytura i praca za granicą ?

• Autor wątku Autor wątku dylot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dylot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam !
Mam takie pytanie, w latach 1998-2001 pracowałem za granicą legalnie czy istbieje możliwość aby tamtem okres pracy włączyć do okresu pracy w polsce i z tego tytułu otrzymywać w przyszłości emeryturę. Wcześniej sie tym nie interesowałem ale teraz gdy jesteśmy w unii ?
proszę o jakieś wskazówki :)

Witam :) ,

może Pan się ubiegac o emeryturę w danym państwie członkowskim (szkoda, że nie podał Pan, w jakim państwie).
Po krótce wyjaśniam:
* jeżeli na podstawie ustawodawstwa państwa X zostanie przyznane Panu prawo do świadczenia, wówczas może Pan otrzymywac 2 świadczenia: zagraniczne i polskie.
* natomiast, jeśli wg ustawodawstwa państwo X okres 1998-20001 jest zbyt krótki do uzyskania prawa do świadczenia, wówczas okresy te powinny by uwzględnione do polskiego świadczenia.

Podczas składania wniosku w polskiej instytucji proszę podac również zagraniczny okres pracy i przedłożyc dokumenty potwierdzające ten fakt.

były to: Szwecja 1,5 roku i Dania też 1,5 roku.

Obawiam się, że ten okres zatrudnienia jest za krótki, aby otrzymać świadczenie zagraniczne. :-)

Tak też myslałem ale może jest możliwość aby ten okres włączyć do polskiej emerytury.

Witam,
w związku z pracą w Danii i Szwecji - wszelkie zapytania proszę kierowac do poniższej instytucji:
Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Oddział Wojewódzki w Szczecinie
Wydział Realizacji
Umów Międzynarodowych
ul. Matejki 22
70-530 Szczecin
Numer telefonu:
+ 48 (91) 459-65-24
+ 48 (91) 459-69-28

Powrót