Emerytura KRUS / zwrot składek ZUS-owskich

• Autor wątku Autor wątku whity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!

Moja babcia otrzymuje emeryturę z KRUS-u. Jednak przepracowała ona 18 lat i w czasie wykonywania zawodu opłacała składki ZUS.

Czy babcia może liczyć na jakiś zwrot pieniędzy z ZUS-u? Jeżeli tak, to gdzie się udać, na jakie przepisy się powołać?

Pozdrawiam!

Zwrot z ZUS-u ?
Z jakiego tytułu ? Nadpłaciła coś - czy co ?

Heh...nie. Chodzi mi tylko o to, czy te pieniądze, które szły do ZUS-u przepadają...Bo jednak emerytura KRUS-owska. Przepraszam, nie znam się na tym, nie orientuje się w świadczeniach.

Babcia opłacała jednak składki 18 lat, a z nich nie korzysta. Rozumiem, że pieniadze te przepadły jak kamień w wodę.

No nie tak zupełnie przepadają.
KRUS - te przepracowane 18 lat ( o ile to zostało zgłoszone ) dolicza do przy ustalaniu wysokości emerytury.

Dziękuję za pomoc. Wątpię, żeby było to zgłoszone, nawet nikt nie myślał, że tak można. Spróbuję zadziałać w takim razie.

Pozdrawiam!

Przepraszam, jeszcze jedna rzecz. Okazuje się, że jednak parę ładnych latek temu te 18 lat pracy zostało zgłoszone KRUS-owi, jednak on odmówił dołączenia środków z tego tytułu do renty. Wydaje mi się jednak, że niedawno zostało to inaczej uregulowane prawnie nową ustawą.

Tak. Należy wnieść do KRUS-u - o ponowne przeliczenie emerytury.

Powrót