emerytura mundurowa

• Autor wątku Autor wątku Poziomka.87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Poziomka.87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam proszę o odpowiedz jeżeli zostałem zatrudniony jako funkcjonariusz słuzby więziennej po 2012 r tj. na nowych zasadach,a odbyłem wczesniej służbę zasadniczą w strazy granicznej w latach 2003/2004 to czy należy mi sie emerytura na starych zasadach?

Nie. Do służby przyjąłeś się na nowych zasadach. Służba zasadnicza będzie oczywiście doliczona do okresu wysługi.

A co z tą ustawą
Emerytura funkcjonariusza przyjętego do służby po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2012 r.

Art. 18a. [Funkcjonariusze przyjęci do służby po 31 grudnia 2012 r.]
1.
Funkcjonariuszowi przyjętemu po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2012 r. do służby w Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Biurze Ochrony Rządu, Służbie Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służbie Celnej, Służbie Celno-Skarbowej lub w Służbie Więziennej emerytura przysługuje na zasadach i w wysokości określonych w niniejszym rozdziale.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do funkcjonariusza przyjętego do służby po dniu 31 grudnia 2012 r., jeżeli przed tym przyjęciem:
1)
pełnił służbę w Policji, Urzędzie Ochrony Państwa, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Służbie Celnej, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej lub Służbie Więziennej, do której został przyjęty przed dniem 1 stycznia 2013 r.;
2)
pełnił zawodową służbę wojskową lub służbę kandydacką, do której został powołany przed dniem 1 stycznia 2013 r.

Ale ty pełniłaś służbę zasadniczą, a nie zawodową. Nie łapiesz się na stare zasady.

Chodzi mi o to że wojsko odsłuzyłem w Straży Granicznej, zasadnicza służba wojskowa jest w wojsku a w SG i w Policji jest przyjęte służba kandydacka a nie zasadnicza. Funkcjonariusze zatrudnieni po raz pierwszy
po 31 grudnia 2012 roku, którzy zrealizowali powszechny obowiązek obrony w formie
służby kandydackiej w Policji czy Straży Granicznej, w świetle art. 18 a ust. 2 pkt 2 ustawy
o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy (…) zostaną objęci starym systemem
emerytalnym.
To jak w końcu jest?

poziomka87 napisał:
Chodzi mi o to że wojsko odsłuzyłem w Straży Granicznej, zasadnicza służba wojskowa jest w wojsku a w SG i w Policji jest przyjęte służba kandydacka a nie zasadnicza. Funkcjonariusze zatrudnieni po raz pierwszy
po 31 grudnia 2012 roku, którzy zrealizowali powszechny obowiązek obrony w formie
służby kandydackiej w Policji czy Straży Granicznej, w świetle art. 18 a ust. 2 pkt 2 ustawy
o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy (…) zostaną objęci starym systemem
emerytalnym.
To jak w końcu jest?

Prawo
Ustawa o Straży Granicznej
art. 153.
Art. 153. 1. Osobę podlegającą kwalifikacji wojskowej skierowaną za jej zgodą
do służby w Straży Granicznej mianuje się funkcjonariuszem w służbie kandydackiej
na okres, o którym mowa w art. 56 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r.
o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej.

Powrót