Emerytura mundurowych

• Autor wątku Autor wątku p_a_r_a_g_r_a_f
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
p_a_r_a_g_r_a_f

p_a_r_a_g_r_a_f

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 032
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, na jakiej podstawie prawnej chcą wprowadzić zmiany w prawie emerytalnym dla służb mundurowych. Reforma ma objąć również osoby, które przyjmując się do służby wiedziały, że po piętnastu latach mogą odejść na emeryturę. W chwili obecnej planują wprowadzić wcześniejszą emeryturę po 25 latach, zasada obowiązywałaby przyjętych od 1999r. Czy można zmienić umowę w trakcie jej trwania i czy mundurowy może się w jakikolwiek sposób przeciwstawić? Uczono mnie, że prawo nie działa wstecz. Jak to się ma do rzeczywistości?
Proszę tylko o rzeczowe odpowiedzi - wiem, że wielu możliwość przejścia na emeryturę po 15 (czy nawet po 25) latach może się nie podobać.

Zerknij na internetowe forum policyjne. Tam możesz znaleźć wiele info na interesujący Cię temat

Zerkam tam regularnie i niestety to pytanie często jest tam też zadawane... jak na chwilę obecną nie znalazłem odpowiedzi.

>na jakiej podstawie prawnej chcą wprowadzić zmiany w prawie emerytalnym dla służb mundurowych

Na podstawie nowo uchwalonej ustawy. ;)

>Czy można zmienić umowę w trakcie jej trwania i czy mundurowy może się w jakikolwiek sposób przeciwstawić?

A czy był to element umowy?
Na tej samej zasadzie można by zakazać przedłużenia wieku emerytalnego dla każdej kobiety, która już rozpoczęła pracę...
Orzecznictwo TK w podobnych sprawach (np. wydłużenie okresu przedawnienia przestepstw) szło w tym kierunku, iż takie elementy nie należą do praw nabytych...

Dziękuję - wszystko jasne... Tylko siąść i płakać.

Lepiej starać się wpływać na parlamentarzystów. Co prawda nie ma gwarancji, że to coś da ale lepsze to niż płakać.

Powrót