Emerytura Niemiecka po 5 latach.

• Autor wątku Autor wątku Justek ^^
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justek ^^

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, chciałam się dowiedzieć jak działa system emerytalny w Niemczech. Moja mama lat 54 dostała propozycje legalnej pracy w Niemczech, podobno po 5 latach nabywa tam prawa do emerytury w euro (by mieć dwie, Polska i Niemiecka), czy to prawda? I drugie pytanie czy jeżeli u nas wiek emerytalny to 60 lat a w Niemczech 65,to czy mama jeżeli osiągnie 60 lat może wrócić do Polski i starać się o emeryturę i czy dostanie od razu niemiecka też? Czy musi dopiero w wieku 65 lat tak jak oni mają wiek?
Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź, jest to dość ważny temat dla nas, gdyż nie wiemy czy lepiej dla mamy wyjechać w tym wieku, czy szukać jednak pracy tu.

Twoja mama ma 54 lata, jest wiec rocznik 1963. Wiek emerytalny w Niemczech jest to wiec w jej przypadku 66 lat i 10 miesiecy. Przed osiagnieciem tego wieku nie dostanie emerytury.
Co do samej emerytury, warto wiedziec, ze w Niemczech nie ma "minimalnej", a jej wysokosc obliczana jest wedle skladek. Sa to punkty. Im mniej lat wplacania, im mniejsze skladki (procentualnie do zarobków), tym mniejsza emerytura. Moze wyniesc i kilkadziesiat euro miesiecznie.

Jest dokladnie jak pisze Ildiko.
Dla twojej mamy moze byloby lepiej przepracowac nie cale 5 lat tylko 4,5 roku, wtedy nie mialaby prawa do samodzielnej emerytury niemieckiej, tylko te 4,5 roku doliczyliby jej jako okresy skladkowe do emerytury polskiej, ktora by mogla otrzymac na warunkach polskich w wieku 60 lat, Ale to ci moga powiedziec w opolskim oddziale ZUSu, bo oni sa wyspecjalizowana komorka do niemiecko-polskich spraw emerytalnych. Oni kilka razy do roku robia na terenie Polski i Niemiec takie spotkania informacyjne, gdzie wszystkiego mozna sie dowiedziec od naprawde specjalistow z pierwszej reki
Nastepne jest 07.12.2017 we Frankfurcie na Odra, a wiec zaraz przy granicy polskiej (Slubice)
07.12.2017
Dauer: 09:00 - 16:00 Uhr
Deutsche Rentenversicherung - Internationale Beratungstage - Haben Sie Fragen zum grenzübergreifenden Rentenrecht?

Justek
Twoja mama po przepracowaniu 5 lat pracy w niemczech może otrzymać 50e na miesiąc
po osiągnięciu wieku emerytalnego dla niemiec.Gdy otrzyma te pieniądze na Polskie konto
wtedy ZUS ściąga jeszcze z tej sumy na polskie ubezpieczenie.

Nie wiadomo o jaka prace chodzi, wiec nie znamy zarobkow. Znam za to osobiscie kobiete - inzyniera, ktora zaczela prace w DE w okolicach 50tki i te 50euro przyszlej emerytury robi w lekko ponad rok. Wiem to dosc dokladnie, bo zarabiamy podobnie.

pzdr

Marian z uporem maniaka pisze tutaj kazdej osobie, ze dostanie 50 euro miesiecznie. Tymczasem emerytura w Niemczech zalezy od zarobkow, bo skladki na emeryture sa potracane procentowo od zarobkow brutto. Wiec jak ktos zarabia 4.500 euro brutto miesiecznie, to po 5 latach dostanie 3 razy wieksza emeryture niz ktos, kto zarabia 1.500 brutto miesiecznie, a nie kazdy po rowno po 50 euro.

Wiec jak ktos zarabia 4.500 euro brutto miesiecznie

Przy zarobkach 1500e tak wychodzi 50e miesięcznie płatne raz na kwartał.
Przy granicy tak pracują na takich stawkach.
Na odlewni Felg samochodowych przy granicy zarobek 2600.
Praca na kuchni w szpitalu 1600e

To jest zaden argument, bo nawet przy przecietnych/niskich zarobkach jeden zarabia 1.100 euro miesiecznie brutto, drugi 2.200 euro
A wiec drugi dostanie 2 razy wiecej tej emerytury niz pierwszy. Piszac "50 euro", ludziom z Polski wlacza sie przelicznik, ze to ponad 200 zlotych, a byc moze bedzie tego jednak tylko 20 euro, i potem rozczarowanie.
A wiec jak juz piszesz "50 euro", to podawaj przytym: przy zarobkach miesiecznych xx euro, bedzie tego okolo 50 euro

Dzień dobry mam pytanie moj ma z pracuje już 10 lat w Niemczech z czego 8 miał własną działalność teraz jest zatrudniony na stałe jak wygląda to w przyszłości z emeryturą w Polsce chcemy wrócić za rok do Polski musi on być 5 lat na umowie czy liczą się też te inne lata

Mowienie o "latach" jest pewnym uproszczeniem, bo tu chodzio o tzw. okresy skladkowe, a nie o sam uplyw czasu.
Bedac na dzialalnosci gospodarczej w Niemczech nie ma - w przeciwienstwie do Polski - obowiazku odprowadzania skladek na emeryture do ubezpieczenia "panstwowego". Wiec jak nie odprowadzal tam skladek dobrowolnie, to nic z tego nie bedzie. Mozna sie dowiedziec, czy wstecznie moze dobrowolnie zaplacic te skladki, ale musialby to pewnie zrobic za trzy lata i nie wiem, czy to jest w ogole mozliwe

Pogodniak napisał:
Mowienie o "latach" jest pewnym uproszczeniem, bo tu chodzio o tzw. okresy skladkowe, a nie o sam uplyw czasu.
Bedac na dzialalnosci gospodarczej w Niemczech nie ma - w przeciwienstwie do Polski - obowiazku odprowadzania skladek na emeryture do ubezpieczenia "panstwowego". Wiec jak nie odprowadzal tam skladek dobrowolnie, to nic z tego nie bedzie. Mozna sie dowiedziec, czy wstecznie moze dobrowolnie zaplacic te skladki, ale musialby to pewnie zrobic za trzy lata i nie wiem, czy to jest w ogole mozliwe
dziękuję za odpowiedź A ile to jest tych lat składowych bo nie rozumie

5 lat, czyli 5 x 12 miesiecy = 60 skladek, musi byc placona skladka na ubezpieczenie przez minimum 60 miesiecy

Pogodniak napisał:
5 lat, czyli 5 x 12 miesiecy = 60 skladek, musi byc placona skladka na ubezpieczenie przez minimum 60 miesiecy

Panie Pogodniak, to bardzo przydatna informacja!:)
1) A wie Pan może ( albo ktoś inny), czy ma tu wpływ przerwa? Np. 3 lata w Niemczech, przerwa w Polsce, potem kolejne 2 lata? Czy wszystko jedno, byle w sumie minimum 60 miesięcy?
2) Jeśli rozpoczęło się nie 1go dnia miesiąca tylko później, np. 10go, czy to gra rolę?
Dziękuję, jeśli ktoś pomoże rozwiać wątpliwości :)

To musi byc w sumioe 60 miesiecy w momencie osiagniecia regularnego wieku emerytalnego

Witam. Mam podobne pytanie z tym że pracowalem dokladnie 5lat (09.05.14-31.05.2019 =60skladek). Od 1.06.19 jestem zarejstrowany w urzedzie pracy ale 24.06 zjezdzam do polski na stale. Czy niemcy uprzedza mnie o mojej ewentualnej emeryturze? Jeżeli tak to kiedy? Czy musze sam przed wyjadem isc do jakiegoś urzędu o potwierdzenie że została mi przyznana możliwość pobierania po osiągnięciu wieku emetyralnego? Pytam bo musze się wymeldować a wracac do de nie mam zamiaru. Pozdrawiam

Gdy zbliza sie osiagniecie wieku emerytalnego, nalezy zlozyc podanie o przyznanie emerytury, ok. 3 miesiace przed faktem.

Powrót