emerytura po nowemu?

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Moi drodzy, oświeccie mnie proszę, bo wygląda na to, że jestem do tyłu. Czy to prawda, że w świetle przepisów na dzień dzisiejszy kobieta nie musi miec przepracowanych 20 lat, a mężczyzna 25 aby otrzymac emeryturę? Słyszałam, że zniesiono ten przepis, tylko wymogi co do wieku pozostały.

Całkiem niedawno o tym pisałam...nie czytamy innych postów :)
Urodzeni po 31.12.1948 nie muszą udowadniać 20/25lat pracy, aby mieć emeryturę. Jak masz np 2 lata opłacanych składek też będziesz miała emeryturę, ale śmiesznie niską. Może kilkanaście złotych, bo bez 20 i 25 lat nie ma gwarancji minimalnego świadczenia.

A jak wygląda u kobiet kwestia dzieci? Czy teraz one mają w ogóle znaczenie? Bo kiedyś chyba opieka na dzieci była liczona jako okres nieskładkowy?

Zacznijmy od tego ile lat ma ta kobieta. Bo może mieć znaczenie, albo wcale.

Jest urodzona po 1948 czyli obowiązują ją nowe przepisy, więc nie musi miec tych 20 lat pracy, aby dostac pieniądze za tyle lat, za ile opłacała składki. Ale co z opieką na dzieci. Czy to się liczy, czy tylko lata, kiedy była odprowadzana składka emerytalna?

Skoro emerytura jest za opłacane składek, a za opiekę nad dziećmi składek nie było więc logiczne, że brak składek = brak wpływu na wysokość emerytury.

Powrót