Emerytura po przeprowadzce do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku wireks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wireks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, mam pytanie odnośnie emerytury. Mój ojciec jest nas emeryturze, jednak chciałby sie przeprowadzić do mojej siostry która mieszka (legalnie, ma męża Niemca i dziecko itp ) w Niemczech. Mamy jednak pytanie jak będzie wyglądała jego emerytura pod końce finansów? Czy będzie to polska kwota przeliczona na Euro? Czy moze Niemiecka kowta przeliczona adekwatnie do przperacowanych lat? Czy moze jeszcze jakoś inaczej to jest?

Z góry dziekuje za odpowiedź.

Co prawda niezbyt rozumiem niektore sformulowania w twoim pytaniu (np. "pod konce finansow":what:), ale generalnie bedzie dostawac emeryture polska przeliczona ze zlotowek na euro. Jedyna zaleta: mozna zrobic transfer ubezpieczenia zdrowotnego, tzn. darmowo zapisac sie do niemieckiej kasy chorych, a za leczeczenie na niemieckich warunkach bedzie placil polski NFOZ

czyli w sumie zero zalet, bo jak tu dostaje powiedzmy 2000 zł to tam dostanie 250 Euro z ktorych nie da rady sie utrzmac, bo o ile za 2000 zł w polsce jeszcze jakos uzyje to za 250 Euro w niemczech wątpie. A to że będzie zameldowany w Niemczech to z automatu go nie uprawnia do leczenia tam ?

czyli w sumie zero zalet, bo jak tu dostaje powiedzmy 2000 zł to tam dostanie 250 Euro z ktorych nie da rady sie utrzmac, bo o ile za 2000 zł w polsce jeszcze jakos uzyje to za 250 Euro w niemczech wątpie. A to że będzie zameldowany w Niemczech to z automatu go nie uprawnia do leczenia tam ?
Wobec tego widzisz nie ma miodu w niemczech

Nie wiem, jak ty przeliczasz, ale 2000 zlotych to 500 euro a nie 250 :D Co nie zmienia faktu, ze latwiec w Polsce wyzyc z 2000 zlotych niz z 500 euro w Niemczech

Zameldowanie w Niemczech jako takie nie daje zadnych praw a juz na pewno nie daje prawa leczenie, bo tu nie ma panstwowego systemu opieki zdrowotnej, tylko sa prywatne kasy chorych, ktore od wszystkich ubezpieczonych pobieraja skladki, wiec akurat polski emeryt ma dobrze: pozostaje w NFOZIE ktory mu oplaca leczenie w niemieckiej kasie chorych, co kosztowaloby go niezle pieniadze, jakby musial sie sam ubezpieczyc

Powrót