Emerytura po zmarłym mężu niemcu-pilne

• Autor wątku Autor wątku 00kaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

00kaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, bardzo proszę o pomoc , mąż mojej teściowej zmarł tydziń temu w niemczech, był niemcem, teściowa nie wie jak załatwić emeryturę po nim , byli małżeństwem 5 lat, ona ma 67 lat on miał 86 lat, sprawa jest dosyć pilna, gdyż jego syn zaczyna teściowej utrudniać załatwienie wszystkiego, jej mąż spisał testament gdzie wszystko zapisane jest teściowej, w jakim czasie musi być odczytany testament?, bardzo proszę o odpowiedz gdyż teściowa bardzo się denerwuje, bo nie ma tam nikogo bliskiego żeby się poradzić.....

czy nie ma tu nikogo kto mógłby mi pomóc??????

To jest zbyt skomplikowana materia, zeby ktos ci to tak ryczaltowo odpowiedzial. Generalnie na malzenstwa zawarte po roku 2001 przysluguje maks. 25% emerytury wdowiej, ale po uwzglednieniu emerytury malzonka, wiec moze wyjsc z tego zero.
Ale przez 3 miesiace po smierci malzonka z reguly przysluguje pelna emerytura, jako swiadczenie jednorazowe

Tesciowa musi sie zglosic do Deutsche Rentenversicherung, tam jej wszystko wytlumacza.

Co do testamentu: tak jak w prawie polskim, w prawie niemieckim istnieje ustawowe prawo do zachowku, wiec "wydziedziczyc" najblizszego czlonka rodziny w 100% po prostu nie mozna. Od tych spraw jest wydzial sadu grodzkiego (Amtsgericht) zwany Nachglassgericht

Ostatnia edycja:
mąż teściowej miał wysoką dosyć emeryturę, byli małżeństwem 4 lata, on za życia jej mówił że będzie miała 60 % emerytury po nim, ale nie mamy jak i gdzie się tego dowiedzieć, może Pan przybliżyłby mi trochę o tej sprawie.....

Nie moge "przyblizyc" tej sprawy, bo to zalezy od bardzo wielu czynnikow, a ja nie jestem az takim ekspertem od tych spraw. Byc moze zmarly maz byl urzednikiem panstowym? Nie ma sensu tu gdybac, tylko tesciowa musi popatrzec na ostatni odcinek emerytury, ktora dostawal maz jak zyl, popatrzec, przez kogo byla wyplacana i zwrocic sie do tej instytucji. Ona i tak musi powiadomic ta instytucje, ze maz zmarl.

ok, przekażę jej, a może orientuje się Pan czy długo załatwia się takie sprawy , teściowa została bez środków do życia a rachunki trzeba opłacać, złożyła już akt zgonu w banku i zablokowali konto, emerytura wpływała na koniec miesiąca czyli zaraz na dniach, czy dalej będzie wpływać tylko na jej dane? trochę trudna sprawa bo ona nie zna niemieckiego, gdyż jej mąż był Niemcem, ale znał język polski, był górnikiem.

No to musi sobie poszukac kogos, kto zna niemiecki, zeby zalatwic sprawy.

Skoro maz zmarl niedawno, to instytucja, ktora wyplaca emeryture, pewnie wcale o tym jeszcze nie wie, wiec nie moze przelewac zadnych pieniedzy na jej konto, trzeba sie zwrocic do tej instytucji oraz do sadu spadkowego (Nachlassgericht) w celu wyjasnienia spraw spadkowych.

A ona majac 67 lat przeciez dostaje chyba jakas wlasna emeryture z Polski, wiec musi miec jakies srodki do zycia

ma tu w polsce na swoim koncie ale tam nie ma nic, dziekuje bede dzwonila do niej to dam jej znac, odezwe sie jeszcze jak bede potrzebowala pmocy, dziekuje i pozdrawiam

I przy okazji: zanim tesciowa wpadnie na pomysl, zeby wracac do Polski, nawet jesli jej przydziela te 60% (w co nie wierze), niech sie z gory dowie, czy po powrocie do Polski bedzie tez dostawac taka emeryture, bo jej zmarly maz byl pewnie przesiedlencem z Polski i to moze byc bardzo roznie z taka emerytura, moze sie zdarzyc, ze jak wroci do Polski bedzie dostawac zwykla polska emeryture (jesli w Polsce w ogole taka przysluguje) na zasadach zusowskich a nie niemieckich!

Powrót