Emerytura pomostowa czy obniża kapitał w ZUS ?

• Autor wątku Autor wątku YATES
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

YATES

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam serdecznie i mam pytanie.
Od 3 lat jestem na emeryturze pomostowej ( pracowałem w zawodzie w szczególnych warunkach) . Przechodząc na tą emeryturę pomostową w wieku 60 lat miałem obliczony kapitał w ZUS w określonej kwocie i emeryturę pomostową wyliczyli mi dzieląc kapitał przez ilość miesięcy dalszego średniego trwania życie z tabel GUS . W przyszłości za 2 lata kończąc 65 lat będę mógł przejść z pomostówki na emeryturę powszechną.
Moje pytanie - czy pobieranie przez 5 lat emerytury pomostowej obniża mój kapitał, Czyli jeśli przez 5 lat otrzymam łącznie np. 150 tys zł to mój kapitał jest pomniejszony o tę kwotę czy może jest tak , że emerytura pomostowa jest wypłacana z budżetu państwa i jej 5-letnia wypłata nie pomniejsza kapitału zgromadzonego w ZUS ?
W ustawie o emeryturach i rentach z FUS jest zapis art. 25. 1b. który wszedł w życie 1.1.2013
"Jeżeli ubezpieczony pobrał emeryturę częściową lub emeryturę na podstawie
przepisów art. 46, 50, 50a, 50e, 184 lub art. 88 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. –
Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2018 r. poz. 967 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 730 i 1287),
podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24, ustaloną zgodnie z ust. 1,
pomniejsza się o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranych emerytur w wysokości przed
odliczeniem zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych i składki na
ubezpieczenie zdrowotne"
Czy ten zapis dotyczy emerytur pomostowych otrzymanych na podstawie ustawy z 2008 roku ?

Już dostałem odpowiedz z ZUS. Wypłaty emerytur pomostowych pokrywane są z budżetu państwa i nie pomniejszają indywidualnego kapitału i składek zgromadzonych na swoim koncie w ZUS. Jest to bardzo korzystne rozwiązanie gdyż przez 5 lat pobierania pomostówki kapitał jest co roku waloryzowany ( obecnie o około 8-9% rocznie), a przechodząc na emeryturę powszechną nie dość, że mamy po 5 latach kapitał wyższy o około 40% to przy wyliczeniu emerytury jest kapitał jest dzielony przez mniejszą liczbę miesięcy przewidywanego dalszego trwania życia. Przy wieku 60 lat kapitał był dzielony przez około 264 miesięcy , a przy wieku 65 lat tylko przez 204 miesiące.

Dzień dobry.
Czy składał już Pan wniosek o emeryturę powszechną wiek 65 lat dla mężczyzny? tj. przejście z emerytury pomostowej - warunki szczególne na emeryturę w wieku 65 lat, interesuje mnie, jak to u Pana wygląda. Jestem w podobnej a nawet identycznej sytuacji, w listopadzie br kończę 65 lat. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej, szczegóły. Z góry dziękuję.
Jan.

Powrót