emerytura w ZUS czy w KRUS

• Autor wątku Autor wątku tutuje
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tutuje

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Za chwilę będę emerytem.Składki płaciłem wZUS-15 lat i KRUS-do końca.Czy wobec tego mogę dowolnie wybrać płatnika mojej emerytury.Pozdrawiam!

Może Pan złożyc wniosek zarówno w ZUS-ie, jak i w KRUS-ie, (o czym należy poinformowac dwie instytucje), a po otrzymaniu decyzji wybrac wyższą emeryturę.

wszystko sie zgadza, mozna wniosek złożyć i tu i tu - ALE UWAGA proszę zwrócić uwage na terminy prawomocności żeby nie było tak np że najpierw uprawomocni się decyzja z niższym świadczeniem - zapewne krusowskim, jeżeli 15 lat płacił pan zus to na pierwszy rzut oka świadczenie z ZUS bedzie pewnie wyższe.
można też zwrócić się z wnioskiem o hipotetyczne wyliczenie wysokości świadczenia.
jeżeli złoży Pan 2 wnioski to potem należy wycofać wniosek o to świadczenie ktore okaże się niższe.

[cytat="asiasil"]
można też zwrócić się z wnioskiem o hipotetyczne wyliczenie wysokości świadczenia.
[/cytat]

Wyliczenie świadczenia może mieć miejsce tylko w przypadku złożenia wniosku o świadczenie.
ZUS i KRUS wyliczą świadczenie i będzie wypłacane świadczenie korzystniejsze. Składając wniosek w tych instytucjach należy poinformować, że złożyło sie wniosek w tej drugiej.

Można mieć prawo do świadczenia i ZUS i z KRUS, ale wypłatę tylko jedną korzystniejszą lub dowolnie przez siebie wybraną.
Przy wycofaniu wniosku uznaje sie go za niebyły, a zatem nie ma także prawa do tego świadczenia.

Powrót